Δάκρυα στο Σύνταγμα

Για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν στο προσφιλές τους σπορ της ανεξέλεγκτης χρήσης δακρυγόνων. Πεδίο βολής αυτή τη φορά η περιοχή του Συντάγματος, μην πάνε και τα τόσα δακρυγόνα τσάμπα. Την αφορμή έδωσε ομάδα διαδηλωτών φοιτητών που επεχείρησε (άκουσον - άκουσον) να μπει στη βουλή για να επιδώσει ψήφισμα και/ή να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας - λίγη σημασία έχει.

Η ευκολία με την οποία η αστυνομία επιδίδεται στη χρήση δακρυγόνων μόνο με την ευκολία που οι κρητικοί επιδίδονται σε μπαλωθιές μπορεί να συγκριθεί. Φαίνεται κάποιος θα σκέφτηκε, μη χτυπάμε μωρέ τους διαδηλωτές, βάρβαρα και πρωτόγονα πράγματα, ούτε να τους διαλύουμε ρίχνοντας νερό, μπορεί να πλευριτώσουν, άσε, θα τους ρίχνουμε κατ' ευθείαν δακρυγόνα, πες ότι καθάριζαν κρεμμύδια, δώσ' του λοιπόν το δακρυγόνο στο ψαχνό κι όποιον πάρει ο χάρος - ευτυχώς, μέχρι στιγμής ο χάρος δεν έχει πάρει κανέναν.

Πέρα από τα αστεία όμως, η βαρβαρότητα αυτή πρέπει κάποτε να τελειώσει. Διαδηλώσεις γίνονται σ' όλες τις χώρες του κόσμου, δακρυγόνα όμως χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση και με μέτρο ενώ εδώ είναι στην ημερήσια διάταξη. Εκτός από τα γήπεδα. Βλέπετε, στα γήπεδα η μπόρα του δακρυγόνου θα πάρει και τους μεγαλόσχημους παράγοντες και τους ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές. Δεν τους πιάνει ο πόνος για τους φιλήσυχους θεατές, όπως δεν τους πιάνει και για τους φιλήσυχους περαστικούς της οποιασδήποτε πλατείας Συντάγματος.

Υποψιάζομαι ότι ο ανομολόγητος στόχος της πολιτείας όταν επιτρέπει (ή μήπως επιβάλλει) την αλόγιστη χρήση δακρυγόνων είναι να απαξιώσει τις διαδηλώσεις. Να κάνει τους ανύποπτους πολίτες ν' ανησυχούν όταν ακούνε διαδήλωση μήπως τους έρθει κανένα δακρυγόνο αδέσποτο. Στην ίδια λογική πρέπει να εντάσσεται και το γεγονός ότι οι συνήθεις ταραξίες, αν και γνωστοί, παραμένουν πεισματικά ασύλληπτοι - για να πλανάται πάντοτε ο φόβος των βανδαλισμών.

Το οξύμωρο με τα δακρυγόνα είναι ότι, ενώ απαγορεύεται η χρήση τους σε πολεμικές επιχειρήσεις επειδή είναι χημικά όπλα, δεν απαγορεύεται η χρήση τους εν καιρώ ειρήνης από την αστυνομία! Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε κάποια από τις παντοιοτρόπως διαμαρτυρόμενες παρατάξεις της Αριστεράς να μηνύουν την ηγεσία της Αστυνομίας για την αλόγιστη χρήση των δακρυγόνων. Δόξα τω θεώ, υποστήριξη από τη βιβλιογραφία τη σχετική με την επιβλαβή δράση των δακρυγόνων θα βρούν άφθονη. Η Αριστερά όμως, ως συνήθως, περί άλλα τυρβάζει...

Εσείς τι λέτε;