Το λιμάνι της Νάξου

Μ' αρέσει η Νάξος. Είναι από τα μέρη που θα πήγαινα και θα ξαναπήγαινα για διακοπές. Σ' αυτή τη φανταστική παραλία - μια είναι στην ουσία - που πιάνει απ' τον Αη Προκόπη μέχρι το Πυργάκι. Στα μοναδικά ορεινά της χωριά. Και στη μοναδική χώρα, καλά κρυμμένη πίσω απ' το απρόσωπο λιμάνι, την καστροπολιτεία του Μάρκου Σανούδου, ολοζώντανη μνήμη της εποχής των Εμπόρων των Εθνών.

Γι' αυτό το απρόσωπο λιμάνι διαβάζω στην Ελευθεροτυπία ότι μελετάται η κατασκευή καινούργιου, μεγαλύτερου, ικανού να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τέσσερα πλοία της γραμμής κι ένα κρουαζιερόπλοιο. Ο κόσμος της Νάξου είναι βέβαια διαχασμένος, οι πιο πολλοί θέλουν το καινούργιο λιμάνι, οι λιγότεροι όχι. Δεν διστάζω να σταθώ με τους δεύτερους, όσο μου πέφτει λόγος. Υποτίθεται ότι το καινούργιο λιμάνι θα εξυπηρετεί καλύτερα το νησί - και θα φέρει περισσότερους τουρίστες - αυτό όμως με τίποτα δεν στέκει. Τώρα, ακόμη και με δύο μόνο πλοία στο λιμάνι, το κομφούζιο που γίνεται είναι φοβερό. Μποτιλιάρισμα, ηχορύπανση, ταλαιπωρία. Δεν είναι το καλύτερο καλωσόρισμα ούτε ο καλύτερος αποχειρετισμός για το νησί. Φανταστείτε τι κατάσταση θα επικρατεί με τέσσερα πλοία.

Το στοίχημα στα νησιά μας δεν είναι να μαζέψουν απλά περισσότερους τουρίστες. Είναι να κάνουν αυτούς που πήγαν να θέλουν να ξαναπάνε. Και να τους κρατήσουν, όχι να τους διώξουν. Η Νάξος δεν είναι Μύκονος, ούτε Σαντορίνη, αλλά ούτε και Πάρος, έχει όμως φανατικούς φίλους. Φίλους που την αγαπούν γι' αυτό που είναι και γι' αυτό που δεν είναι, γι' αυτά που έχει και γι' αυτά που δεν έχει.

Δεν είναι τα μεγάλα λιμάνια που λείπουν από τη Νάξο, αλλά κι από κάθε νησί. Κανένα νησί δεν έχει ανάγκη να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τέσσερα πλοία της γραμμής. Δεν λείπουν τα μεγάλα λιμάνια, λείπουν τα καλά λιμάνια. Ποιοτική είναι η αναβάθμιση που χρειάζεται. Ας φροντίσουν λοιπόν οι αγαπητοί Ναξιώτες να φτιάξουν το λιμάνι τους καλό, να μην έχει πρόβλημα με τους αέρηδες, να πιάνουν χωρίς πρόβλημα τα ταχύπλοα, να μην ξεροσταλιάζουν στο λιοπύρι επιβάτες κι οδηγοί, κι εμείς θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε και θα 'ρθουν κι άλλοι - δε χρειάζεται να φτάσουμε όλοι τη ίδια ώρα!

Η πρόκληση, τέλος, για τους Ναξιώτες θα ήταν να επιδιώξουν να βελτιώσουν το μίζερο αεροδρόμιό τους. Μ' ενα αξιοπρεπές αεροδρόμιο μπορούν να προσδοκούν και καλύτερη εξυπηρέτηση για τους ίδιους και αναβάθμιση του τουρισμού τους.

Εσείς τι λέτε;