Στη Χάγη, αδέλφια μου, στη Χάγη!

Αίσθηση, λένε, προκάλεσαν οι προτάσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για να διευθετηθούν τα χρονίζοντα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Ο τέως Πρόεδρος διαπιστώνει, ορθά, ότι η μέχρι σήμερα πολιτική κατευνασμού έχει χρεοκοπήσει και ότι η μόνη λύση είναι πλέον η προσφυγή στη διαιτησία του Διεθνούς Διακαστηρίου της Χάγης. Μ' άλλα λόγια, εισηγείται να εφαρμοστεί η τελευταία πρόβλεψη της συμφωνίας του Ελσίνκι.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επαίρεται ότι ο τέως Πρόεδρος επιδοκιμάζει τις πάγιες θέσεις του. Ταυτόχρονα, όμως, ο τέως Πρόεδρος ομολογεί την αποτυχία της, ΠΑΣΟΚικής εμπνεύσεως, πολιτικής του κατευνασμού και της προσέγγισης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως οριοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ποντάρισαν τα πάντα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. που ως δια μαγείας θα έλυνε και όλα τα διμερή προβλήματα. Η πραγματικότητα απέδειξε ότι η αντίληψη αυτή ήταν λάθος. Αφ' ενός, η Ε.Ε. απέδειξε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εμπορικό κονσόρτσιουμ που αδιαφορεί για τα προβλήματα που έχουν τα μέλη του. Αφ' ετέρου, κατά την άποψη του γράφοντος, η Τουρκία ουδέποτε επεδίωξε πραγματικά να ενταχθεί στην Ε.Ε., αυτό που επιδιώκει είναι μια ειδικού τύπου εμπορική συμφωνία.

Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως για μια προσφυγή στη Χάγη; Νομίζω ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ διέβλεψε ότι οι προοπτικές στη Χάγη δεν είναι ρόδινες γι' αυτό και εγκατέλειψε το Ελσίνκι, χωρίς όμως να τολμήσει να απαγκιστρωθεί από μια αδιέξοδη πολιτική. Ιδού ποια από τα "κεκτημένα" μας διακυβεύονται στη Χάγη:

  1. Η απαίτησή μας να υποβάλλουν σχέδια πτήσης τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα εντός του FIR Αθηνών. Πρόκειται για κατάφωρη αυθαιρεσία μας.
  2. Τα 10 ναυτικά μίλια εναερίου χώρου. Παγκόσμια πρωτοτυπία και παρανομία. Το δίκαιο της θάλασσας δεν επιτρέπει εναέριο χώρο ευρύτερο από τα χωρικά ύδατα.
  3. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών. Παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης που δεν μπορούμε να την επικαλούμαστε επιλεκτικά.
Να λοιπόν τι χάνουμε από χέρι στη Χάγη. Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι τα υπόλοιπα θα πάνε σύμφωνα με τα "εθνικά μας συμφέροντα";

1 σχόλιο

Τάδε έφη it is

Αυτά που λες εδώ τα άκουσα μόνο μια φορά κατά τύχη και κατα τ'άλλα όλοι οι δημοσιογράφοι άρχισαν τις αερολογίες χωρίς στοιχεία και λογικά επιχειρήματα με την παλιά καλή επίκληση στο συναίσθημα που πάντα πιάνει.....

Ελλάς ολέ ολέ ολέ ολέοοοοο

(και όχι μόνο παντού κάπως έτσι είναι για να λέμε και του στραβού το δίκιο...)

Εσείς τι λέτε;