...την ολόμαυρη ράχη

Θεωρίες συνωμοσίας. Δεν τις παίρνω στα σοβαρά αν και πολλές τις βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικές. Περισσότερο τις αντιμετωπίζω σαν ένα βολικό άλλοθι. Ακροβατούν σ' εκείνη τη γκρίζα ζώνη της λογικής όπου μια θέση δεν επιδέχεται διάψευση αλλά ούτε και επιβεβαίωση. Αυτή ακριβώς η εσωτερική συνέπεια, το αυταπόδεικτο είναι που κάνει τις θεωρίες συνωμοσίας τόσο γοητευτικές. Κι είναι αυτή η γοητευτική ερμηνευτική τους δύναμη που τις καθιστά τόσο πρόσφορες ώστε να καλύπτουν την άγνοιά μας, την ανεπάρκεια και προπάντων τη μωρία μας.

Δύσκολα χωρά ο νους μας πως ένα χωριό μπορεί να γίνει στάχτη απ' την αμέλεια ενός σιδερά. Δύσκολα χωρά ο νους μας πως ένας νομός μπορεί σχεδόν να σβηστεί απ' το χάρτη από την ασύμμετρη απειλή μιας κατά τα άλλα άκακης γιαγιάς που βάζει να ψήσει στην αυλή της. Δύσκολα χωρά ο νους μας πως οι πυρκαγιές που ξεπηδούν κάθε λίγο στις περιαστικές περιοχές της Αττικής οφείλονται σε αυτανάφλεξη. Χρόνια τώρα είχαμε ανεξέλεγκτες χωματερές, κακοσυντηρημένο δίκτυο Δ.Ε.Η. (ας μας εξηγήσει κάποιος σε τι είναι πιο επικίνδυνο ένα κακοσυντηρημένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού), αμελείς τεχνίτες, αδιάφορους αγρότες κι απρόσεκτες γιαγιάδες. Ούτε οι ανάγκες των οικοπεδοφάγων και των κτηνοτρόφων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα. Τότε τι έφταιξε και είχαμε τόσους νεκρούς;

Είχαμε φέτος δασικές πυρκαγιές και είχαμε πολλές. Αλλά ο κρατικός μηχανισμός, ο ξεχαρβαλωμένος κι ασυντόνιστος κρατικός μηχανισμός κατάφερνε κακήν - κακώς να τις σβήνει. Αλλιώς, τώρα δεν θα' χε μέινει τίποτε από την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, ενώ στην Αιγιαλεία και στην Κορινθία η φωτιά δεν θα 'χε αφήσει ούτε ένα χωριό. Τί έγινε τώρα; Μήπως ξαφνικά εκδηλώθηκε μαζεμένη η κρατική ανεπάρκεια; Μήπως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών; Ή μήπως απλά (απλά;) μια φορά στα 100, 200 ή 1000 χρόνια η φύση μας επιφυλάσσει μια τέτοια θεομηνία, έτσι, για να μας θυμίζει ποιος έχει το πάνω χέρι;

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη κανείς δεν μπορεί να απαντήσει πόσο πιθανό είναι να εκδηλωθούν 250 τυχαίες πυρκαγιές μέσα σ' ένα αυγουστιάτικο Σαββατοκύριακο. Και λες και θέλουν να επιτείνουν τη σύγχυση, από τη μια πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ισχυρίζεται ότι φέτος είχαμε πάνω από 6.500 πυρκαγιές, όταν τα προηγούμενα χρόνια αυτές ήταν γύρω στις 4.600, ζητώντας προφανώς την κατανόησή μας που ο κρατικός μηχανισμός λύγισε κάτω από ένα βάρος 50% μεγαλύτερο από αυτό που είχε συνηθίσει. Από την άλλη όμως πλευρά, ο αντι-κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαψεύδει τον ομόλογό του παραθέτοντας εντελώς διαφορετικά δεδομένα που εμφανίζουν τον κρατικό μηχανισμό να έχει αντέξει σε πολύ μεγαλύτερο βάρος τα προηγούμενα χρόνια. Ο καημένος ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη σπουδή του ν' αντικρούσει την κυβέρνηση, κατέρριψε το θεμελιώδες επιχείρημα του κόμματός του, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει παραμελήσει εντελώς τον τομέα της πρόληψης, καθώς τα στοιχεία που παρουσίασε δείχνουν ότι επί των ημερών της Ν.Δ. εκδηλώνονται όλο και λιγότερες πυρκαγιές σε σχέση με την περίοδο πριν το 2004! (Τα στοιχεία απ' το in.gr)

Ίσως, τελικά, το πρόβλημα να μην είναι η έλλειψη μέσων - το παράδειγμα της Ολυμπίας όπου, σύμφωνα με την υπεράνω φιλοκυβερνητικής υποψίας Ελευθεροτυπία, το υπερσύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης αποδείχτηκε τελικά ανίκανο ν' αναχαιτίσει τη φωτιά το αποδεικνύει. Ίσως το πρόβλημα να είναι η συνολική σχέση που ως οργανωμένη (οργανωμένη;) κοινωνία έχουμε με το περιβάλλον. Η προσδοκία να προσποριστούμε οφέλη, όχι διαχειριζόμενοι, αλλά λεηλατώντας το περιβάλλον. Σε τελευταία ανάλυση αυτή είναι η ασύμμετρη απειλή. Γιατί αν ο ωχαδερφισμός του καθενός μας αρκεί για να γίνει στάχτη ένας νομός, φανταστείτε τι καταστροφή μπορούν να προκαλέσουν - όχι κατ' ανάγκη με άμεσο τρόπο - τα κάθε άλλο παρά φανταστικά και ανοργάνωτα συμφέροντα που ονειρεύονται κάθε λογής «αξιοποιήσεις».

Οι σιωπηλές διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν σήμερα σίγουρα δεν θα ταράξουν τη μακαριότητα των διαχειριστών της εξουσίας. Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι σε δυο βδομάδες θα νομιμοποιήσουν, είτε δια της ψήφου είτε δια της αποχής τους, την εξουσία τους - και τη συνέχιση της λεηλασίας τους περιβάλλοντος από οργανωμένα κι ανοργάνωτα συμφέροντα. Αν οι πολίτες επιθυμούσαν ν' αλλάξει κάτι στ' αλήθεια τότε θα απαιτούσαν ν' αναλάβουν εν λευκώ τη διακυβέρνηση της χώρας για καμμιά δεκαριά χρόνια οι πανάξιες Δημαρχίνες των Στύρων και του Μελιγαλά. Δυστυχώς, αυτό που προέχει για τη χώρα δεν είναι ούτε να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός, ούτε καν να οικοδομηθεί ο καπιταλισμός, είναι να οικοδομηθεί κράτος.


Υ.Γ. 3.000 € τελικά η τιμή της ψήφου...

2 σχόλια

Τάδε έφη Unknown

Οι σύγχρονες αστικές δημοκρατίες, γενικά, δεν έφτιαξαν καινούργια κράτη από το μηδέν, αντίθετα, οικοδομήθηκαν πάνω σε προϋπάρχουσες κρατικές δομές. Κρατικές δομές που γενικά είχαν δημιουργηθεί μέσα στα προϋπάρξαντα, απολυταρχικά συνήθως, καθεστώτα.

Ένας από βασικούς λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ότι δεν κατόρθωσε να εκσυγχρονίσει τις απαρχαιωμένες κρατικές δομές της. Το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, αν ήθελε να σταθεί στα πόδια του, έπρεπε να δημιουργήσει σύγχρονες κρατικές δομές από το μηδέν. Οι επαναστατικές κυβερνήσεις σύντομα κατάλαβαν - βοηθούντος και του Ιμπραήμ - ότι δημοκρατία (τέλος πάντων) χωρίς μοντέρνες κρατικές δομές δεν στέκει. Ο λόγος που ορίστηκε ο Καποδίστριας ως δικτάτορας υπηρετούσε ακριβώς αυτό το σκοπό, να δημιουργηθούν σύγχρονες κρατικές δομές πάνω οποίες θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κατά το μάλλον ή ήττον δημοκρατικό καθεστώς. Η δολοφονία του Κυβερνήτη οφείλεται μάλλον στους προγόνους των σημερινών οργανωμένων συμφερόντων που κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα όταν απουσιάζουν οι σύγχρονες κρατικές δομές.

Συνέπεια της απουσίας μοντέρνου κράτους είναι και η περίφημη πλέον επίκληση της «απουσίας συντονισμού» και η απαίτηση (ρητή ή υπόρρητη) να συντονίζονται οι επιχειρήσεις από τον υπουργό ή και τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Λες κι ο πρωθυπουργός π.χ. δεν έκανε τίποτε άλλο στα νιάτα του από το να σβήνει φωτιές σε επαγγελματικό επίπεδο. Αλίμονο σ' ένα σύγχρονο κράτος αν ο κάθε υπουργός πρέπει να συντονίζει το επιχειρησιακό έργο - να υποκαθιστά, δηλαδή, τους καθ' ύλην αρμόδιους επαγγελματίες.

Να το πάρουμε, λοιπόν, επιτέλους απόφαση ότι για την κακοδαιμονία της χώρας μας δεν φταίει το ότι δεν έχουμε σοσιαλιστικό κράτος, ούτε ότι δεν έχουμε καπιταλιστικό κράτος, φταίει ότι δεν έχουμε κράτος, σκέτα.

Τάδε έφη it is

Δεν είμαι σίγουρος πως δεν ήταν *και* οργανωμένες οι φωτιές, αλλά είναι σίγουρο πως κι εμείς είμαστε εντελώς ανοργάνωτοι... Δε νομίζω να υπήρχε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του χειρότερου πιθανού σεναρίου... δε νομίζω να γίνονται ποτέ ασκήσεις ετοιμότητας της πυροσβεστικής όπως γίνονται πχ με το στρατό (όχι πως οι ασκήσεις του στρατού είναι τέλειες αλλά λέμε...).
Επίσης είχαμε κονδύλια από ΕΕ συγκεκριμένα για την πυρασφάλεια της χώρας, τα οποία ανέρχονταν σε κάμποσα εκατομμύρια ευρώ (53 αν θυμάμαι καλά...) και τα οποία κονδύλια είχαν μηδενική απορρόφηση...
Και τέλος, πολλοί κάτοικοι αττικής με "εξοχικά" (?) στις πληγήσες περιοχές... πήγαν να εισπράξουν το βοήθημα των 3000 ευρώ...
Επίσης πιστεύω πως η αποχή είναι πάρα πολύ βολική για το δικομματισμό... ειδικά με τον τρέχοντα εκλογικό νόμο... Α, ναι... ακούγονται και σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σε περίπτωση πεντακομματικής βουλής με τον Σιμήτη επικεφαλής... Το τελευταίο μου φαίνεται ελαφρώς τραβηγμένο αλλά με τη βλακεία που μας δέρνει δεν το θεωρώ και απίθανο...

Ερώτηση... Έχουμε δυνατότητα σύστασης σοβαρού κράτους και δημιουργίας πραγματικά δημοκρατικών μηχανισμών, λαμβάνοντας υπ'όψην το μέγεθος της δύναμης της Ελλάδας, σε σύγκριση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ? Θεωρώ πως όχι... Επομένως τι κάνουμε? και με αυτό εννοώ εμάς σαν πολίτες και όχι τους υπαλλήλους του κατ'ευφημισμόν κρατικού μηχανισμού...

Εσείς τι λέτε;