Όχι άλλο κάρβουνο!

Νέα Καρβάλη, Άσπρα Σπίτια, Αστακός. Κι από κοντά η RWE-ΔΕΗ. Η ιδιωτική απληστία να σιγοντάρεται από τον «κρατικό φορέα» και μαζί να θέλουν να μας φορέσουν καπέλο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που θα καίνε λιθάνθρακα. Κι αν για τον κρατικό γίγαντα μπορούμε να βρούμε μια δικαιολογία, αφού θέλει να ξεφορτωθεί τον βρωμερό λιγνίτη, γιατί να ανεχτούμε και τους νεόκοπους στην ενεργειακή αγορά ιδιώτες «παίκτες» που έχουν ερωτευθεί το λιθάνθρακα; Νόμιζα πως οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν απλώς βρει πρόθυμα κορόιδα να πουλήσουν το κερδοφόρο πακέτο ρυπογόνες λιθανθρακικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και κάρβουνο παρέα με τα φούμαρα περί «καθαρού άνθρακα». Έκανα λάθος.

Τα ...ανθρακικά συμφέροντα (κατά το πετρελαϊκά συμφέροντα) απλώς προσπαθούν να πουλήσουν παντού. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις συμφωνίες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - ως γνωστόν (γνωστόν;) ο άνθρακας έχει το χαμηλότερο ενεργειακό βαθμό απόδοσης σε σχέση με τα άλλα ορυκτά καύσιμα και άρα τις περισσότερες, συγκριτικά, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το καρότο σ' αυτή την περίπτωση είναι οι λεγόμενες «τεχνολογίες καθαρού άνθρακα» που υποτίθεται χρυσώνουν το χάπι. Ο καλός δημοσιογράφος της Guardian George Monbiot ξεσκεπάζει, με καλή τεκμηρίωση, την απατεωνιά που κρύβεται στην καραμέλα του «καθαρού άνθρακα» που πιπιλίζουν οι καρβουνιάρηδες, οι οποίοι κατά πως φαίνεται έχουν ξαμοληθεί και στη Βρετανία που ακόμη προσπαθεί αν ξεχάσει το πνιγμένο στην καπνιά ένδοξο παρελθόν της.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί ο ξεχασμένος μέχρι πρόσφατα άνθρακας ξαναγίνεται τόσο πολύ της μόδας, και μάλιστα σε μια εποχή που η ευαισθησία για τις καταστοφικές επιπτώσεις από τη τη χρήση του έχει χτυπήσει κόκκινο; Κατά την άποψή μας, η απάντηση βρίσκεται στη θέση των Η.Π.Α. ως παράγοντα στην ενεργειακή αγορά. Τα τελευταία χρόνια η επιρροή των Η.Π.Α. στην ενεργειακή αγορά έχει υποχωρήσει. Σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν από ανταγωνιστικές μέχρι εχθρικές σχέσεις με τις Η.Π.Α. (Ρωσία, Βενεζουέλα, Ιράν), ενώ οι Άραβες είναι πάντα επίφοβοι σύμμαχοι. Το παιχνίδι με τον άνθρακα δίνει τη δυνατότητα στις Η.Π.Α. να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθάνθρακα παγκοσμίως ενώ παράλληλα αναπτύσσουν (και φυσικά πουλάνε) και την τεχνολογία του «καθαρού άνθρακα», ώστε να παρακάμπτουν τις ανησυχίες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και τις ρήτρες της συμφωνίας του Κυότο. Ίσως λοιπόν και το κερδοσκοπικό παιγνίδι που έχει εκτινάξει την τιμή του πετρελαίου να μην αφορά μόνο το πετρέλαιο αφού έχει συμπαρασύρει και την τιμή του λιθάνθρακα - χρυσάφι έχει γίνει μας διαβεβαιώνει η Καθημερινή.

Ενημέρωση (24/3/2008 11:30 μ.μ.):

Στο παρακάτω σχόλιο, ο Υπουργός Ανάπτυξης δείχνει να επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στις λιθανθρακικές μονάδες

4 σχόλια

Τάδε έφη doctor

Εναπόκειται πλέον στους κατοίκους όλης της χώρας να πάρουν με τις πέτρες όσους τολμήσουν να εφαρμόσουν αυτά τα παρωχημένα ενεργειακά σχέδια.

doctor

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Πολύ ενδιαφέρουσα η λακωνική ανάλυσή σου. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι καθόλου. Τώρα βέβαια η όλη προπαγάνδα αποκτά άλλο νόημα.

Τάδε έφη Ανώνυμος

sholiase ke tin avriani episkepsi tou Folia stin Ameriki opou prokite na sinantithi me tous mbarmbades

Τάδε έφη Unknown

Κατά πρώτον να συμπληρώσουμε το πολύπαθο Μαντούδι στη χορεία των προνομιούχων τόπων που εποφθαλμιά το λόμπυ του λιθάνθρακα.

Doctor, οι πολίτες έχουν ξτπνήσει και έχουν αρχίσει να τους παίρνουν με τις πέτρες. Δυστυχώς όμως, το φάσμα της συνεχιζόμενης ανεργίας έχει - δικαιολογημένα - αμβλύνει την περιβαλλοντική ευαισθησία πολλών συμπολιτών μας.

Δείμε, μακάρι να είχα την πολυτέλεια (;) να είμαι λιγότερο λακωνικός :-)

Όπως λέει ο Ανώνυμος, και επιβεβαιώνουμε από το blog του ΑΝΤΙ (που μας τίμησε μ' ένα backlink), ο Υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται πως το 'χει ρίξει στην «ενεργειακή διπλωματία». Στις Η.Π.Α., λοιπόν, όπου βρίσκεται «θα έχει συναντήσεις και με κυβερνητικούς παράγοντες που δραστηριοποιούνται έντονα στη λεγόμενη ενεργειακή διπλωματία». Θα θυμάστε βέβαια τις ανησυχίες που εξέφρασε η Αμερικανική διπλωματία για την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας μας από Ρωσικούς φυσικούς πόρους με αφορμή την «ενεργειακή διπλωματία» που ασκούσε ο Πρωθυπουργός (σύμφωνία για τον αγωγό Μπουργκας - Αλεξανδρούπολης). Η «συμβουλή» της κας Ράις να μην αγνοήσει η χώρα μας το Αζέρικο φυσικό αέριο φαίνεται πως «εισακούστηκε» δια των δραστηριοτήτων του κου Φώλια, ο οποίος φαίνεται να αναλαμβάνει τον άχαρο ρόλο να επιβεβαιώσει την προσήλωση της χώρας μας σε «πιστοποιημένες» ενεργειακές πηγές και να διαλύσει τα σύννεφα που μάζεψαν τόσο η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όσο και το κύμα των αντιδράσεων στα λιθανθρακικά εργοστάσια. Τώρα, κατά πόσον το timing της επίσκεψης σχετίζεται και με την Αμερικανική παρέμβαση στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ θα σας γελάσω.

Εσείς τι λέτε;