«George owes us»

Σε ποιους χρωστάει ο Γιώργος (Παπανδρέου); Και πόσα;

Αν δώσουμε βάση σ' αυτά που γράφει η Ελευθεροτυπία,

«Μας οφείλει ο Γιώργος» («George owes us») ήταν κατ' ουσίαν η εκνευρισμένη απάντηση Φριντ σε συνομιλητές του, εννοώντας με αυτό κατά τους γνωρίζοντες ότι προς «χάριν του» «οι Ην. Πολιτείες καθυστέρησαν την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, μετά την εκ μέρους του ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για να μην «πληγεί πολιτικά» στις εκλογές του 2004.

[Σ.σ. Η «Ε» γνωρίζει ότι στα μέσα Ιανουρίου του 2004, ο εξ απορρήτων τοτ κ. Παπανδρέου, κ. Αλεξ Ρόντος πέρασε το κατώφλι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) και είχε μακρά συνομιλίαν επ' αυτού με τους κ. Φριντ και Μπράιζα, που υπηρετούσαν τότε εκεί. Σχετικό δε «μέμο» λέγεται πως έφυγε από τον Φριντ προς την Τζόουνς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ήταν τότε υπεύθυνη για τα ευρωπαϊκά].
ο τότε Υπουργός Εξωτερικός και νεοανακυρηχθείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώριζε πολύ καλά πως οι Η.Π.Α. θα αναγνώριζαν τότε, αρχές του 2004, το κράτος των Σκοπίων με τη συνταγματική οναμασία του και φρόντισε όχι να αποτρέψει την αναγνώριση, όπως υποτίθεται ότι ήταν το καθήκον του ως Υπουργού των Εξωτερικών, αλλά να την καθυστερήσει ώστε να μην «πληγεί πολιτικά»! Η αμερικανική διπλωματία, λοιπόν, φαίνεται πως περίμενε αναπόδοση της τότε «εξυπηρέτησης» αφού
Εκείνο που περίμενε ο κ. Φριντ τώρα, ήταν μια πιο ελαστική θέση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου «σύμφωνα με αυτά που πραγματικά πρεσβεύει», ούτως ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση για κάποιους ελιγμούς.
Ώστε λοιπόν άλλα πρεσβεύει πραγματικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κι άλλα βγαίνει και λέει. Θα το έχουμε στα υπ' όψιν, λοιπόν. Όχι ότι κατά βάθος δεν υποψιαζόμασταν ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου «owes them», αλλά εδώ ολόκληρη Ελευθεροτυπία έρχεται να το επιβεβαιώσει. Άραγε, ποιος να ξέρει τι θα βγει σε μερικά χρόνια και για την Ντόρα...

Εσείς τι λέτε;