Η τιμή της τηλεόρασης

Εκτός από εκδηλώσεις συμπαράστασης, το άκομψο κόψιμο των εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου από την κρατική τηλεόραση αντιμετωπίστηκε και με μια χαιρέκακη, θα λέγαμε, αδιαφορία από αρκετούς «αριστερούς», τη στιγμή που κάποια παπαγαλάκια της ασφάλειας τον υποδείκνυαν ως «δηλωσία», ανασύροντας την κατάθεσή του στην αστυνομία που αφορούσε τη διαβόητη εμπρηστική επίθεση ομάδας «αναρχικών» στα γραφεία του ΕΚΚΕ τα χρόνια του '70.

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, τόσο για το ήθος όσο και για την ποιότητα της δουλειάς του δημοσιογράφου. Ομοίως, ο καθένας μπορεί να αμφισβητεί την αγνότητα των προθέσεων ή να διακρίνει υστεροβουλία στην κίνηση του Στέλιου Κούλογλου να ζητήσει (και οικονομική) συνδρομή για να «στήσει» έναν διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό. Ακόμη και η δίκη προθέσεων είναι κατανοητή, από κάποιον που αμφισβητεί το ήθος του ανθρώπου και το πολιτικό ποιόν του δημοσιογράφου. Όπως λογική είναι και η επιφύλαξη για το είδος, το ύφος του και τη θεματολογία του υπό ίδρυση σταθμού - επιφύλαξη που και ο υπογράφων διατηρεί. Αυτή είναι η μία όψη της κριτικής.

Η άλλη όψη είναι να νομίζει κανείς ότι οι τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και οι διαδικτυακές, φυτρώνουν στα δέντρα. Ότι οι server, το bandwidth, οι κάμερες, οι βιντεοταινίες, οι κονσόλες, τα ηχητικά κλπ. κλπ. όλος αυτός ο εξοπλισμός που χρειάζεται για να στήσεις ένα κανάλι πληρώνεται με θαλσσσινό νερό Ότι ο μόχθος των ανθρώπων που θα τον φροντίζουν αποτιμάται σε αέρα κοπανιστό. Αυτή η όψη μπορεί να θέλει να περνιέται ως αδαμάντινη αριστεροφροσύνη αλλά δεν είναι παρά μια έκρηξη μωρίας.

Βέβαια, είναι γνωστό πως στη χώρα μας εκτός από την λούμπεν μπουρζουαζία ευδοκιμεί και μια λούμπεν αριστερά, για την οποία το να ευτυχήσει κανείς να έχει μια καλά αμειβόμενη εργασία ισοδυναμεί με έγκλημα καθοσιώσεως. Αυτή η λούμπεν αριστερά, που τόσο αρέσκεται να αναφέρεται στη γενιά των 700 ευρώ, αν δεν κατανοήσει σήμερα ότι «για να είναι ανεξάρτητο (το κανάλι), τα χρήματα αυτά πρέπει να προέρχονται από όσους ενδιαφέρονται για τίμια ενημέρωση και ψυχαγωγία που δε θα προσβάλλει την αισθητική τους», αύριο δεν πρόκειται να κατανοήσει πώς η σημερινή γενιά των 700 ευρώ, θα έχει γίνει γενιά των 600 ευρώ, των 500 ευρώ, των 400 ευρώ...

2 σχόλια

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Συμφωνώ απολύρως, φίλε. Από την πρώτη στογμή δήλωσα ότι ευχαρίστως θα συμεμτάσχω κι εγώ σε μία τέτοια προσπάθεια. Ένα κανάλι αλλά και τόσα ταξίδια με την ομάδα χρειάζονται χρήματα για να κρατηθούν. Το κανάλι θα χρειαστεί τα χρήματα ακόμα κι αν βρει του χρονου στέγη σε ιδιωτικό κανάλι ο δημοσιογράφος.

Τάδε έφη Unknown

Υπάρχει και η λογική της χορηγίας (donation) σε εθελοντική βάση, μόνο που κατά την άποψή μου κάτι τέτοιο ενώ μπορεί να περπατάει αλλού, στη χώρα μας δεν θα περπατούσε.

Εν πάση περιπτώσει είναι ουσιώδες να κατανοήσουμε ότι τίποτε απολύτως δεν είναι δωρεάν και ειδικότερα η ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση. Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε προκαταβολικά κάποιον υστερόβουλο, παραδόπιστο, λαμόγιο ή ξέρω 'γώ τι άλλο, όχι από αυτά που λέει ή κάνει, αλλά απλώς επειδή ζητεί να αποζημιώνεται για τους πόρους και το χρόνο που διαθέτει.

Εσείς τι λέτε;