Κυριαρχία

Δεν ήταν τόσο ανόητη όσο ανιστόρητη η αποστροφή του πρωθυπουργού ότι

Όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά, μας αφαιρέθηκε και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας
Ανιστόρητη, γιατί ουδέποτε η Ελλάδα ήταν πραγματικά κυρίαρχο κράτος ώστε να είναι νοητή η αφαίρεση τμήματος της κυριαρχίας της.

Η Ελλάδα έγινε προτεκτοράτο (της Αγγλίας συγκεκριμένα) πριν καν γίνει κράτος. Με το διαβόητο εκείνο επαναστατικό δάνειο που εξασφάλισε ο Μαυροκορδάτος. Χάρη στην επέμβαση των «Μεγάλων Δυνάμεων» στο Ναβαρίνο κρατήθηκε ζωντανή η Επανάσταση κι οι ίδιες αποφάσισαν την ίδρυση του «ανεξάρτητου» Ελληνικού κράτους, ερήμην του Σουλτάνου και ερήμην των ίδιων των ενδιαφερομένων. Τα ίδια τα ...ελληνικά κόμματα αυτοπροσδιορίζονταν ανάλογα με τη Μεγάλη Δύναμη που προσκυνούσαν. Και τα λοιπά, και τα λοιπά... Όσο για τα οικονομικά... μια ζωή από τα ξένα δανεικά (κι αγύριστα) τρεφόμασταν. Για προτεκτοράτο φτιαχτήκαμε (μας έφτιαξαν) και προτεκτοράτο παραμείναμε. Από ποια κυριαρχία μας, λοιπόν, μας αφαιρέθηκε κομμάτι;

3 σχόλια

Τάδε έφη Χ, Μόρφος

Έτσι ακριβώς!

Και μ' αρέσει που κάποιοι μιλάνε και για το τέλος της μεταπολίτευσης και για άλλες τέτοιες φαιδρότητες. Αυτό που τελειώνει είναι τα "δάνεια". Αυτά που στον Μεσοπόλεμο ήταν η βοήθεια για τους Πρόσφυγες [βοήθειά τους αυτών που την ξεκοκάλισαν], μετά τον πόλεμο το σχέδιο Μάρσαλ και διάφορες άλλες "αντιπαροχές". Μετά τη μεταπολίτευση ήταν η νέα Μεγάλη Ιδέα του Έθνους: ένταξη στην ΕΟΚ, ΟΝΕ, επιδοτήσεις, ΜΟΠ, Ολυμπιακοί - πάνε κι αυτά τελειώσανε... Και ποιος θα [τους] μας ταΐζει τώρα; Ξυπνήσαν μέχρι κι οι Γερμανοί και τάσσονται εναντίον της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας... Βοήθειά μας!

Τάδε έφη Ανώνυμος

αγγλικο προτεκτορατο... εξ ου προφανως και η σημαια!

http://prkls.blogspot.com/2010/03/blog-post_781.html

http://en.wikipedia.org/wiki/East_India_Company#Flags

Τάδε έφη Unknown

Πολύ πιθανόν οι Αγγλόφιλοι της χώρας μας (Αγγλόφιλοι, Γαλλόφιλοι & Ρωσόφιλοι οι Έλληνες, Φιλέλληνες μόνον κάτι ξένοι) να είχαν κατά νου τη σημαία της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών και να την πρότειναν. Όμως σκανδαλωδέστερη ομοιότητα υπάρχει και με τη μεταγενέστερη σημαία της Εταιρείας με αυτήν των Η.Π.Α.!

Εσείς τι λέτε;