Σχολιάζω μια ανακοίνωση

Η ανακοίνωση από εδώ.

Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε σήμερα για την δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά. Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις ... αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Την μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ.
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Άλλο πράγμα ο φόνος (δολοφονία), άλλο η ανθρωποκτονία. Στην περίπτωση των δύστυχων συμπολιτών μας που εγκλωβίστηκαν στο φλεγόμενο κτήριο της MARFIN έχουμε ανθρωποκτονία.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μας διαφωτίσει ο συντάκτης της ανακοίνωσης πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της «ηθικής ευθύνης» στην οποία τόσο αβασάνιστα αναφέρεται. Θα ήταν ενδιαφέρον ο συντάκτης της ανακοίνωσης να μας διαφωτίσει αν τη τράπεζα είχε λάβει κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους εργαζομένους της από ενδεχόμενη πυρκαγιά - γιατί, πέρα από διαπραχθέν αδίκημα του εμπρησμού, είναι βέβαιο ότι και σε κάθε άλλο ενδεχόμενο πυρκαγιάς πάλι θα θρηνούσαμε θύματα, μόνο που η ανακοίνωση θα είχε τότε πολύ διαφορετικό περιεχόμενο και, κυρίως, ύφος. Θα ήταν ενδιαφέρον ο συντάκτης της ανακοίνωσης να μας παρουσιάσει τα μέτρα που έλαβε η τράπεζα για να διαφυλάξει τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων της σε μία μέρα που όποιος δεν αντιλαμβανόταν ότι οι τράπεζες θα αποτελούσαν στόχο βανδαλισμών και εμπρησμών θα πρέπει να είχε IQ αμοιβάδας. Θα ήταν ενδιαφέρον ο συντάκτης της ανακοίνωσης να μας επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός που ακούστηκε (από δημοσιογράφους) ότι η εξώπορτα του καταστήματος ήταν κλειδωμένη. Γιατί αν πράγματι η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη τότε κάποιοι από τους ιθύνοντες της τράπεζας είναι εξίσου υπεύθυνοι για το χαμό των συνανθρώπων μας όσο και οι ανεγκέφαλοι/προβοκάτορες που πέταξαν τη μολότωφ αδιαφορώντας για τις ζωές.

Ο χαμός των συνανθρώπων μας μάς γεμίζει θλίψη και οργή. Αλλά τα κροκοδείλια δάκρυα και η επίπλαστη οργή όσων αδιαφόρησαν για τη ζωή των μελών «της οικογενείας τους» μάς προκαλεί αγανάκτηση.

15 σχόλια

Τάδε έφη Ανώνυμος

Ακριβώς. Μόνο που οι νοικοκυρές δεν έχουν ίντερνετ συνήθως, θα ακούσουν τις ειδήσεις και θα ανησυχήσουν πολύ. Ένας κ. Βγενόπουλος ή άλλος τέτοιος θα τους σώσει. Θα τους πάρει με τα κότερα..

Τάδε έφη Alpha

η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη για να πρστατεύσει τους εργαζόμενους απ την οργή των ηλιθίων.

οι μολότωφ πετάχτηκαν επάνω στον όροφο, και σπάζοντας το τζάμι έβαλαν φωτιά μέσα με τα γνωστά αποτελέσματα.

περι αυτουργίας:όλοι είμαστε αυτουργοί.όλοι είμαστε υπεύθυνοι γι αυτό που έγινε σήμερα.

μπορεί ο βγενόπουλος να ναι περισσότερο από μένα, κι αυτός που πέταξε τη μολοτωφ να ναι περισσότερο απ το βγενόπουλο, κι ο παπανδρέου περισσότερο απ αυτόν που πέταξε τη μολοτώφ, κι ο καραμανλής περισσότερο απ τον παπανδρέου...

αλλά όλοι είμαστε υπεύθυνοι γι αυτόν τον αφύσικο θάνατο.

όσο δεν το καταλαβαίνουμε αυτό, όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι όλοι είμαστε κύταρα του ίδιου σώματος, αυτά θα συνεχιστούν.

η Αγάπη, η Καλοσύνη κι η Ευγένεια θα πρέπε να ναι στο κέντρο της ζωής μας στο εξής.Αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό απλά σας φαίνεται αστείο.

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Σε αυτό το σχόλιο θα συμφωνήσω ανεπιφύλακτα. Η ανακοίνωση χάσκει από παντού.

Τάδε έφη Unknown

«η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη για να πρστατεύσει τους εργαζόμενους απ την οργή των ηλιθίων»
...και αντί να τους προστατέψει τους σκότωσε. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ηλιθιότερος, αυτός που έβαλε φωτιά στην τράπεζα ή αυτός που νόμιζε ότι κλειδωνοντας την εξώπορτα προστατεύει τους μέσα.

Τάδε έφη Arkin

mosaic, οι πόρτες δεν είχαν πόμολο απέξω. Ο μόνος τρόπος για να μπει μέσα οποιοσδήποτε ήταν ένας: Να σπάσει την πόρτα, είτε ήταν κλειδωμένη, είτε όχι. Δεν έχει νόημα αυτό το επιχείρημα.

Επίσης, όλες οι πληροφορίες λένε ότι οι μολότωφ πετάχτηκαν στο ισόγειο, μέσα από το σπασμένο τζάμι.

Τάδε έφη Ανώνυμος

ΕΛΕΟΣ!!!! Κάποιοι έριξαν μολότοφ για να/ και σκότωσαν και η έμφασή σου (και πολλών άλλων, όπως με έκπληξη και απελπισία διαπίστωσα!!!) είναι στο ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας απο τη τράπεζα!!! Ναί τα health and safety issues θα ήταν το κυρίως θέμα ΑΝ ήταν ατύχημα!
Άν αναρωτιέσαι για ηθική ευθύνη και ψάχνεις για ηθικούς αυτουργούς, κοίτα στο καθρέφτη σου!!'Ολοι εσείς, με την ανοχή στη βία, με τις δικαιολογίες και τις θεωρίες περί προβοκατόρων είστε οι ηθικοί αυτουργοί ρε!! Και είστε αναπόσπαστο κομμάτι του συτήματος που "πολεμάτε"=θρέφετε! Και τα δικά σου/σας κροκοδείλια δάκρυα αυξάνουν την οργή αλλά και την απόγωσή μας !!!

Τάδε έφη Unknown

Ανώνυμε,
Δεν σχολιάζω το σύνολο των χθεσινών γεγονότων αλλά μόνον την ανακοίνωση (και τη στάση) της τράπεζας. Επομένως δεν μπορείτε να γνωρίζετε πού δίνω έμφαση και πού όχι. Έστω. Εύχομαι τουλάχιστον η απόγνωσή σας να κατευθύνει την οργή σας με τρόπο λιγότερο τραγικό και περισσότερο δημιουργικό από τον χθεσινό.

Τάδε έφη Ανώνυμος

Το τι επιλέγει κανείς να σχολιάσει, αν μη τι άλλο δηλώνει το πού δίνει έμφαση!! Η τελευταία σου πρόταση τι εύχεται ακριβώς? Να μη γίνω σαν και σένα, ή ένα σκαλοπάτι παραπάνω, να μη γίνω και φυσικός αυτουργός??? Δεν υπάρχει περίπτωση για τίποτα από τα δυο, όση και να είναι η οργή μου.
Η βία από όπου και αν προέρχεται έχει την αμέριστη καταδίκη μου και όπου υφίσταται είναι το ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ, χωρίς αλλά και συζητήσεις περί πυροσβεστήρων.

Τάδε έφη heinz

Προσωπικά πάντως δεν διαφωνώ με το post.
Το μόνο που θα συμπλήρωνα είναι «εκ προμελέτης» στην ανθρωποκτονία.
Πάντως όταν σε διαδήλωση το Δεκ´εμβρη του 2008 κυριολεκτικά εκσφενδόνησα κουκουλοφόρους πιτσιρικάδες στο πεζοδρόμιο, αφού πρώτα τους προειδοποίησα κόσμια, πετώντας τους έξω από το σώμα της πορείας, κάποιοι με αποκάλεσαν «τραμπούκο» και «νταή».

Τάδε έφη Unknown

Ανώνυμε,
Δεν είναι αυτός σας υποδείξει πού και πώς να κατευθύνετε την οργή σας. Μακάρι να τα καταφέρετε καλύτερα από εμένα. Και ελπίζω να μην κλείνετε τα μάτια όταν η βία δεν είναι τόσο προφανής και τόσο προβεβλημένη όσο χθες.

Τάδε έφη Unknown

heinz,

Καλύτερα «τραμπούκος» και «νταής» παρά μαλάκας και συνυπεύθυνος. Πάντως στα χθεσινά οι εμπρηστές ΔΕΝ βγήκαν από το σώμα της πορείας αλλά κινούνταν παράλληλα μ' αυτή ψάχνοντας προφανώς να κάνουν ζημιά. Δεν θέλω να πιστεύω το «εκ προμελέτης», ειδικά αν αληθεύει μια πληροφορία ότι υπεύθυνα για το κακό ήταν δεκαεξάχρονα παιδιά.

Το έχεις δει Tο Μίσος, ε; Εδώ δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη...

Τάδε έφη Ανώνυμος

Αγαπητέ Vrennus,

Για το ότι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι πρέπει να έχουν εξόδους κινδύνου, έχουμε καιρό να συζητήσουμε.

Για το πόσο βάση θα πρέπει να δίνουμε στις ανακοινώσεις ιδιωτικών εταιρειών, κυβερνήσεων και κομμάτων, έχουμε καιρό να συζητήσουμε.

Ακόμη και για το πως φτάσαμε ως εδώ και πως θα ξεφύγουμε, έχουμε καιρό να συζητήσουμε.

Δεν μπορούμε όμως να συζητάμε για το αν γίνονται σεβαστές οι βασικές προυποθέσεις ύπαρξης μιας κοινωνίας, ο σεβασμός των νόμων και της ανθρώπινης ζωής.

Διαφωνώ με πολλά από αυτά που γράφετε, αλλά σας διάβαζα συστηματικά, στην προσπάθεια μου να καταλάβω "τη γνώμη των άλλων".

Δε σας τιμάει το τι επιλέξατε να σχολιάσετε αυτή τη φορά.

Με τιμή,
Επώνυμος

Τάδε έφη Ανώνυμος

Για τον Ανώνυμο,Επώνυμο
που δεν καταλαβαίνει ότι οι έξοδοι κινδύνου δεν συζητούνται αφού έχει μπει το κοινό κάπου,αλλά στις προετοιμασίες κάθε κτιρίου που έχει συναλλαγή με κόσμο, απο ταβέρνες έως και νοσοκομεία-σχολεία,θέλω να του πω για τον δικό μου τρόμο.Που έστελνα τα παιδιά μου σε ένα σχολείο,και έτρεμα σε κάθε περίπτωση σεισμού,ή πυρκαγιάς ότι θα θρηνούσαμε θύματα.Που το ταβάνι του 3ου ορόφου συγκρατούνταν με κομμάτι λαμαρίνας,2 χρόνια α'ότου είχε γίνει νακαίνιση ή όπως αλλιώς λέγετε το απλό βάψιμο.Και να του πώ ότι τη θέση προέδρου στο σύλλογο γονέων τον κατείχε αρχιτέκτονας,που όταν άρχισα τις ερωτήσεις για την κατάσταση του κτιρίου,μου είπε να απευθυνθώ στο υπουργείο.
Κάποιοι κανονισμοί,έχουν λόγο ύπαρξης και κάνουν την διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής . ΥΣ.ακόμη λειτουργεί.
Μια μητέρα.

Τάδε έφη Ανώνυμος

Αγαπητή μητέρα,

Κι εγώ πατέρας είμαι και με μεγάλη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας, από εξόδους κινδύνου έως ζώνες ασφαλείας.

Εάν όμως κάποιοι συστηματικά προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά στο σχολείο των παιδιών μου και μόλις είχαν καταφέρει να σκοτώσουν τρεις συμμαθητές τους, η προσοχή μου θα στρεφόταν πρώτα στην καταδίκη/σύλληψη/τιμωρία των εμπρηστών, μετά στην επανόρθωση του συστήματος που τους δημιουργεί και τέλος στις εξόδους κινδύνου ... Εσείς θα είχατε διαφορετικές προτεραιότητες;

Επώνυμος

Τάδε έφη Ανώνυμος

Γειά σας και πάλι.Για τον Ανώνυμο,που μου απαντά
Αγαπητή μητέρα,εσείς θα είχατε διαφορετικές προτεραιότητες;
Απαντώ.Όχι δεν θα έβαζα αλλιώς τις προτεραιότητες.Απλά έχω κάπως διαφορετικό τρόπο σκέψης.Τον ένα κίνδυνο της έλλειψης διαφυγής και πυροπροστασίας τον λογαριάζω σαν διαρκή,ενώ τον άλλο τον κατατάσσω στα απρόβλεπτα και χειρότερα που μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε.Θεωρώ αυτονόητο οτι πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι εμπρηστές.Επίσης πιστεύω οτι η βία δεν είναι απάντηση έιδικά στην πολιτική.Επίσης πιστεύω ότι η βία αφορά ιδιαίτερα την αντρική ιδιοσυγκρασία,αλλά που να το πω;

Εσείς τι λέτε;