Ούγκο Μπολιβάρ;

Δεν κρύβω ότι πολύ κάνω κέφι τον Ούγκο Τσάβεζ. Πρόκειται για φοβερή περίπτωση ηγέτη κράτους. Νομίζω είναι κι ο πρώτος ινδιάνικης καταγωγής Πρόεδρος σε Αμερικανικό κράτος. Και θα 'λεγα ότι είναι εξαιρετικός συμβολισμός που η χώρα που πρώτη ανέδειξε ινδιάνικης καταγωγής Πρόεδρο είναι η χώρα του Σιμόν Μπολιβάρ - και δε με νοιάζει που οι περισσότεροι θα φρίξουν με τη σύγκριση Τσάβεζ - Μπολιβάρ!

Είναι αριστερός ο Τσάβεζ; Δεν είμαι σίγουρος. Θα 'λεγα ότι είναι λαϊκιστής, αν η έννοια αυτή δεν είχε τόσο πολύ φορτιστεί με αρνητικά νοήματα. Είναι όμως σίγουρα χαρισματικός, μέγας θεατρίνος και πολλές φορές κραυγαλέος. Όχι η συνηθισμένη εικόνα "σοβαρού", μάλλον σοβαροφανούς, πολιτικού. Είναι επικίνδυνος για την κατεστημένη τάξη; Απ' ό,τι φαίνεται, μάλλον είναι. Αν ήταν απλά ένας ακόμη γραφικός τύπος - σαν αυτό το γελοίο το Γιέλτσιν - τα ΜΜΕ θ' ασχολούνταν μόνο με τα κωμικά του καμώματα. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει με τον Τσάβεζ.

Στο σημερινό δελτίο ειδήσεων έγκριτου καναλιού (όσο έγκριτο μπορεί να είναι ένα ελληνικό κανάλι) έβλεπες στον υπότιλο "Παραλήρημα Τσάβεζ στο Λονδίνο". Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απλώς εξηγούσε γιατί, κατά τη γνώμη του, η τιμή του πετρελαίου θα πάει πάνω από $100 το βαρέλι αν οι Η.Π.Α. εισβάλουν στο Ιράν - και δεν είναι ο μόνος που το λέει. "Προκλητικός" κατά το δελτίο. Έλεγε ότι αισθάνεται προσβεβλημένος που ο δημοσιογράφος τον συνέκρινε με τον πρόεδρο Μπους. Ταιριαστοί οι χαρακτηρισμοί του δελτίου; Κάθε άλλο, γκρίζα δυσφήμηση έκανε - έτσι κι αλλοιώς τα δελτία γνωρίζουν ότι δεν έχει σημασία το περιεχόμενο της είδησης (το τί είπε ο Τσάβεζ) αλλά το πώς παρουσιάζεις την είδηση (το πώς τον χαρακτήρισαν).

Γι' αυτό ισχυριζομαι ότι ο Τσάβεζ θεωρείται επικίνδυνος για την κατεστημένη τάξη. Ακριβώς επειδή τα κανάλια,τα λεγόμενα "προοδευτικά" δεν αποτελούν εξαίρεση, φροντίζουν να διανθίζουν κάθε είδηση που αφορά τον Τσάβεζ με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Όχι, φυσικά, ότι ο Τσάβεζ μπορεί να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη, αλλά γιατί δίνει το κακό παράδειγμα. Να, δείτε τι έγινε στη Βολιβία παραπέρα, τη χώρα που πήρε το όνομά της από το Μπολιβάρ.

Εκτός πια κι αν τα τηλεοπτικά μαγκαζίνο ...ε, συγγνώμη, δελτία ειδήσεων, βλέπουν στο πρόσωπο του Τσάβεζ ένα πιθανό ανταγωνιστή. Ως γνωστόν, ο Τσάβεζ έχει δική του εκπομπή στην τηλεόραση της Βενεζουέλας, απαντά και σε τηλεφωνήματα πολιτών. Φαντάζεστε τον Καραμανλή σε ρόλο Μάκη (Τριανταφυλλόπουλου);

Εσείς τι λέτε;