Escape from Korydallos

Είναι να μη συμβεί κάτι αναπάντεχο - να, όπως η απίθανη εναέρια απόδραση από τον Κορυδαλλό - και το τι θ' ακούσουμε από τους δημοσιογράφους δε λέγεται. Και πιο πολύ από αυτούς που δουλειά τους είναι να τα χώνουν στην κυβέρνηση. Μα να ζητούν να παραιτηθούν τρεις, παρακαλώ, υπουργοί μόνο και μόνο επειδή κάποιοι εκτέλεσαν με υποδειγματικό τρόπο ένα ευφυέστατο σχέδιο απόδρασης;

Λέω ευφυέστατο και το εννοώ. Σε γενικές γραμμές οι φυλακές σχεδιάζονται με βάση την παραδοχή ότι η από αέρος απόδραση δεν είναι δυνατή. Οι πρώτοι που εκμεταλλεύθηκαν και ανέτρεψαν αυτή τη λογική ήταν ο Δαίδαλος κι ο Ίκαρος. Οι σημερινοί φυγάδες το ευφυές τους σχέδιο μιμήθηκαν - με πιο σύγχρονα μέσα κι αποφεύγοντας να διαπράξουντο σφάλμα του Ίκαρου.

Ζητήθηκε, λοιπόν, να παραιτηθεί ο επί της Δικαιοσύνης, και καθ' ύλην αρμόδιος, υπουργός. Η πιο λογική, μέσα στο γενικό παραλογισμό, άποψη. Αλλά αν φταίει ο σημερινός υπουργός, το ίδιο φταίνε κι οι προκατοχοί του. Κανένας δε φρόντισε να θωρακίσει από αέρος τις φυλακές και να εγκαταστήσει σύγχρονα αντιαεροπορικά μέσα (πυραύλους Stinger ή TOR M-1 ίσως;) μα και να εκπαιδεύσει του φύλακες στην αεράμυνα - κι αν ερχόντουσαν τουρκικά μαχητικά;

Εκεί όμως που οι δημοσιογράφοι ξεσάλωσαν είναι που επέρριψαν ευθύνες στον υπουργό Μεταφορών! Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ποια είναι η δουλειά της Υ.Π.Α., που δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ πτήσης "κατ' όψιν" και "δι' οργάνων" (VFR / IFR), που έχουν πλήρη μεσάνυχτα του τι σημαίνει να πετάς ελικόπτερο, έφτασαν να απαιτούν από τον υπουργό Μεταφορών να παραιτηθεί γιατί τάχατες η Υ.Π.Α. πιάστηκε στον ύπνο και δεν ειδοποίησε ν' απογειωθούν μαχητικά αεροπλάνα ν' αναχαιτίσουν το ελικόπτερο! (Αλήθεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τι έκανε;) Οι άνθρωποι αυτοί προκαλούν τη νοημοσύνη μας.

Όσον αφορά τους δραπέτες, πάντως, και ιδιαίτερα τους συνεργούς τους, θα αποδείκνυαν ότι έχουν ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ αν φρόντιζαν να ναυλώσουν ένα ελικόπτερο Alouette (=κορυδαλλός), αν και θα 'ναι δύσκολο πια να βρεθεί κανένα τέτοιο στην περιοχή μας! Όσο για τον πιλότο, ε, απ' τους κερδισμένους είναι, θα 'χει να το λέει στα παιδιά του και τα εγγόνια του, άσε που το κομπολόι που λέγεται ότι του άφησαν για ενθύμιο μπορεί να πιάσει καμμιά καλή τιμή στο e-Bay!

Εσείς τι λέτε;