Φωτιά στα μπατζάκια μας

Τώρα που σκόρπισε ο καπνός από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και το καλοκαιρινό μπουρίνι σκόρπισε τ’ αποκαΐδια μπορούμε να σταθούμε με κάμποση νηφαλιότητα απέναντι στα γεγονότα.

Μερικές (σκόρπιες) σκέψεις:

  1. Η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς: τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Ποτέ δεν λειτουργεί σωστά η κρατική μηχανή, ποτέ δεν πετούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, πάντοτε φταίει η παντοιοτρόπως ανίκανη και αιωνίως καθεύδουσα κυβέρνηση, πάντοτε η παντοιοτρόπως υπερδραστήρια αντιπολίτευση θα επιζητήσει να καταλογιστούν ευθύνες (πράγμα που απέφευγε ή θα αποφεύγει ως ανίκανη και καθεύδουσα κυβέρνηση). Λόγια του αέρα – άλλωστε η μόνη είδηση τον Αύγουστο είναι οι πυρκαγιές.
  2. Η χώρα έχει γνωρίσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές από δασικές πυρκαγιές από αυτές των τελευταίων ημερών. Εντάξει, η προηγούμενη τριετία ήταν εντυπωσιακά «άπυρη», φέτος δε συνεχίστηκε η καλή παράδοση. Πάντως,σε σχέση με τις καταστροφές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ιβηρική, τη Νότιο Γαλλία, την Καλιφόρνια, εμείς, συγκριτικά, την έχουμε βγάλει καθαρή.
  3. Η δασοπυρόσβεση είναι από τα – λίγα – πράγματα που λειτουργούν ικανοποιητικά στην Ελλάδα. Οι Ισπανοί κι οι Γάλλοι σε ‘μας έσπευσαν για βοήθεια, αν ήμασταν πράγματι ανίκανοι θα πήγαιναν αλλού.
  4. Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση των πυροσβεστών σχετικά με τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες του μηχανισμού για τις οποίες ευθύνονται η νυν και η πρώην κυβέρνηση. Αν είχε εκδοθεί σε σχετικά ανύποπτο χρόνο (κατά Ιούνιο ας πούμε) δεν θα τη θεωρούσα μασκαρεμένο κομματικό δελτίο τύπου.
  5. Τα ΜΜΕ που κατηγορούσαν τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής ότι αντί ν’ ασχολείται με τις πυρκαγιές βγαίνει στην τηλεόραση, δεν θα τον κατηγορούσαν ότι απαξιοί να ενημερώσει τους πολίτες αν έκανε το αντίθετο;
  6. Τα αεροπλάνα, πολύ δε περισσότερο τα πυροσβεστικά που πετούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, χρειάζονται πάρα πολύ συχνά συντήρηση. Τα αεροπλάνα δεν πετούν ασυντήρητα, δεν υπάρχει πιλότος τόσο μαλάκας που να πετάξει με ασυντήρητο αεροπλάνο.
  7. Τα παλιά Canadair (τα CL-215) δεν έχουν τη δυνατότητα ν' απογειωθούν υπό συνθήκες καύσωνα! Φαίνεται παράλογο αλλά έτσι είναι. Επίσης, καθώς είναι πια γερασμένα, «βγάζουν» πιο συχνά βλάβες γι’ αυτό και οι συχνές καθηλώσεις τους στο έδαφος. Ευτυχώς, τα καινούργια (CL-415) δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Παλιά –κουνούργια όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε όταν οι άνεμοι είναι πάνω από 6 μποφόρ – όταν, δηλαδή, είναι περισσότερο απαραίτητα!
  8. Η αντικατάσταση των παλιών Canadair με καινούργια θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με 250 εκατ. ευρώ περίπου. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τα κανάλια: ας οργανώσουν τηλεμαραθώνιο να δούμε πόσα θα μαζέψουν!
  9. Η Ελλάδα έχει, αναλογικά, τα περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα! Όμως,
  10. Ο ρόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών είναι ουσιαστικός μεν, δευτερεύων δε. Το κυρίως βάρος το σηκώνουν πάντοτε οι επίγειες δυνάμεις.
  11. Η δασική πυρκαγιά δε σβήνει με τίποτε (ούτε με αεροπλάνα ούτε με επίγειες δυνάμεις) αν δεν πέσει ή δε γυρίσει ο άνεμος. Τελεία και παύλα! Ρωτήστε οποιονδήποτε γνωρίζει.
  12. Οι δασικές πυρκαγιές (ειδικά των κωνοφόρων) μέχρι ένα βαθμό είναι και φυσικές και φυσιολογικές. Έτσι ανανεώνονται τα δάση! Το πρόβλημα είναι τα ανθρωπογενή αίτια – και πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη επέμβαση στα καμένα.
  13. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν (γνωστόν;), δεν υφίστανται τίτλοι ιδιοκτησίας (τα συμβόλαια δεν αποτελούν τίτλο ιδιοκτησίας) δεδομένου ότι δεν υπάρχει Κτηματολόγιο. Όλη η έγγειος ιδιοκτησία είναι προϊόν νομιμοποιηθείσας καταπάτησης. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό επακόλουθο αυτού του καθεστώτος.
  14. Κάθε φορά που εισάγεται νόμος σχετικός με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων (όπως τώρα) αυξάνονται οι δασικές πυρκαγιές. Δεν είναι αναμενόμενο;
  15. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να νομίζουμε ότι πιάστηκε απροετοίμαστη η κρατική μηχανή. Αντιθέτως, δεδομένου ότι το κράτος επιθυμεί να νομιμοποιήσει (για μια ακόμη, και μάλλον όχι τελευταία φορά) καταπατηθέντα και αυθαίρετα ­­– με το αζημίωτο φυσικά ­­­­­– μεριμνεί ώστε να μεγιστοποιηθεί το έργο του – και τα έσοδά του!

Εν κατακλείδι: Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα μπροστά στον τομέα της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών και ελάχιστα στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Αλλά ο μοναδικός τρόπος για να προληφθούν οι ανθρωπογενείς δασικές πυρκαγιές και να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες των υπολοίπων είναι το Κτηματολόγιο – αλλά το να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο φαίνεται πως ανατρέπει την ίδια τη φυσιογνωμία της κρατικής υπόστασης της Ελλάδας.

10 σχόλια

Τάδε έφη it is

Πρόσθεσε σε αυτά και το γεγονός πως αν τηελήσεις να φυτέψεις κωνοφόρα δέντρα σε κτήμα σου (έστω νόμιμο) ή γενικώς δέντρα που δεν είναι οπωροφόρα το κράτος ανακυρύσσει το κτήμα σου δασική περιοχή και σου το παίρνει άρα σου δίνει κίνητρα όχι να φυτέψεις δέντρα αλλά να καταστρέψεις και αυτά τα οποία μπορεί να φυτρώσουν από μόνα τους.
Επίσης ποτέ δεν έχω δει κινήσεις αναδάσωσης και σε αυτό δε φταίει μόνο το κράτος φταίμε όλοι όσοι ζούμε κοντά σε περιοχές που έχουν καεί.
Πρόσφατα κάηκε το άλσος Συγγρού. Κανείς δεν έκανε καμία κίνηση για αναδάσωση.

Υ.Γ. Το word verification μπορείς να το βγάλεις μάλλον. Στο δικό μου blog στείλανε πρόσφατα spamming σχόλια και τα έκοψε από μόνο του χωρίς το verification μου ήρθανε στο mail αλλά δε γίνανε published. Δοκίμασε το αν θες.

Καλωσήρθες πίσω και συνέχισε να γράφεις :D

Τάδε έφη Ecumene

Καλη επιστροφη...


Φωτιες και Παπαρηγα...social forest
system.....

Με ιδιωτικοποίηση δεν σωζονται τα Δαση;

Τι ειναι το Trivia Blectrommel die

Ταινία με βαση το του Γκρας
που απαγορευτηκε
στην Αμερικη;...

Τάδε έφη Unknown

"Με ιδιωτικοποίηση δεν σωζονται τα Δαση;"

Μα οι φωτιές στα δάση μπαίνουν ακριβώς για να ιδιωτικοποιηθούν δια της καταπατήσεως! Θα έμπαιναν φωτιές αν δεν υπήρχε δυνατότητα για μετέπειτα καταπάτηση;

@ergo te lina:
Trivia for Blechtrommel, Die:
Τον Ιούνιο του 1997, υπό την πίεση μιας χριστιανικής φονταμενταμενταλιστικής ομάδας και και αφού είδε μόνο μερικές απομονωμένες σκηνές, ένας δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου μιας κομητείας της Οκλαχόμα αποφάνθηκε ότι αυτή η ταινία περιείχε σκηνές παιδικής πορνογραφίας (όπως καθορίζεται από τους νόμους περί ηθών της Οκλαχόμα) και ήταν υπό αυτήν την έννοια παράνομη. Χωρίς να λάβει τα απαραίτητα εντάλματα έρευνας ή δικαστικές εντολές, η αστυνομία στην πόλη της Οκλαχόμα κατάσχεσε όλα τα αντίγραφα της ταινίας από τις βιβλιοθήκες και τα σημεία ενοικίασης. Απείλησαν τους διευθυντές των video club της περιοχής να τους δώσουν τις διευθύνσεις αυτών που νοίκιαζαν αυτήν την περίοδο την ταινία, πήγαν στα σπίτια τους, και κατάσχεσαν κι αυτές τις ταινίες επίσης. Ο εισαγγελέας της περιοχής δήλωσε ότι καθένας που κατείχε ένα αντίγραφο της ταινίας θα συλλαμβανόταν. Σε λίγες βδομάδες ο εισαγγελέας αναγκάστηκε ν' ανακαλέσει αυτή την δήλωση, και μέχρι το Δεκέμβριο τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα βίντεο είχαν επιστραφεί. Τον Οκτώβριο του 1998, κατά τη διάρκεια των αποφάσεων σε διάφορες σχετικές δίκες, τα ομοσπονδιακά διακαστήρια την Η.Π.Α. έκριναν ότι η κατάσχεση των ταινιών ήταν αντισυνταγματική, και αποφάνθηκαν ότι η ταινία δεν παραβίαζε τους νόμους της Οκλαχόμα. Το Εφετείο έκλεισε οριστικά την υπόθεση το Μάιο του 2001, και η ταινία είναι πλέον διαθέσιμη προς ενοικίαση στην κομητεία της Οκλαχόμα.


!!!!!!!!!!

Τάδε έφη CsLaKoNaS

Ζω για τη στιγμή που θα πιάσουν ένα από αυτά τα καθάρματα που φάζουν τις φωτιές. Έναν γαμώτο δε μπορούν να πιάσουν...Αυτός να πληρώσει για όλα...!!

Το περι δικαίου αίσθημα που λέμε...


Καλή μου αρχή στο μπλογκ σου και ας βρέθηκα εδώ τυχαία....:)

Τάδε έφη Unknown

Έναν απ' αυτούς που βάζουν ή ένα απ' αυτούς που βάζουν να βάζουν φωτιές;;;

Το δεύτερο είναι πολύ ευκολότερο, όποιοι πούλησαν οικόπεδα μετά! Αλλά με δεδομένο ότι όλη η έγγειος ιδιοκτησία στην Ελλάδα είναι προϊόν καταπάτησης, τι νόημα θα είχε να πιαστεί ένας - δυο εμπρηστές - καταπατητές. Δικαίωμα στην, άνιση ούτως ή άλλως, μοιρασιά επιζητούν!

Τάδε έφη it is

Πάντως πέρα από τις όποιες τιμωρίες που υπάρχουν νομίζω οπως ένα καλό μέτρο θα ήταν και η επιβράβευση όσως βοηθούν στην συντήρηση των δασών αλλά και τη δημιουργία (μέσω δενδροφύτευσης) νέων δασών. Επίσης να δίνονται κίνητρα για φύτευση δέντρων εντός των νόμιμων κτημάτων.
Π.χ. έχω ένα οικόπεδο εντός σχεδίου και μου αρέσουν τα πεύκα. Αυτή τη στιγμή αν πιάσω και φυτέψω πεύκα στο κτήμα μου θα μου το κατασχέσουν ως δασική περιοχή με μια καταγγελία ή με μια αεροφωτογραφία που τραβάει ο στρατός (?) ή το κράτος εν γένει.
Δεν είναι ηλιθιότητα αυτό?
Τέσπα σκούρα τα πράγματα γενικά....

Τάδε έφη ioannisk

Δεν ξέρω κατά πόσο η δενδροφύτευση είναι λύση, αν εξαιρέσουμε πως τα τεχνητά δάση είναι άσχημα, μιας και είναι τεχνητά, δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό για το περιβάλλον. Η φύση ξέρει καλύτερα (ακόμα…).

Προτιμάω να ισοπεδώνονται τα σπίτια που χτίζονται σε δασικές περιοχές παρά την παραδειγματική τιμωρία ενός εμπρηστή. Το πρώτο θα είναι ποιο αποτελασματικό.

Άσχετο αλλά μιας και μιλάμε για δέντρα και οικοδομές, με εξοργίζει η νέα «μόδα» όπου κόβουν τα κάτω κλαδιά σε πεύκα (κάνουν bonsai δέντρα 50+ ετών;) στις νέες οικοδομές. Το ωραίο είναι πως μετά ξοδεύουν άπειρα χρήματα για να «στολίσουν» τον κήπο με δενδρίλια. Ήθελα να κάνω post με φωτογραφίες από την γειτονιά μου αλλά δεν το έκανα.

@it is
Μου φαίνεται υπερβολικό αυτό που λες ότι αν φυτέψεις πεύκα στο οικόπεδο σου θα χαρακτηριστεί δασική περιοχή.

Τάδε έφη CsLaKoNaS

Έναν απ' αυτούς που βάζουν ή ένα απ' αυτούς που βάζουν να βάζουν φωτιές;;;


Ας πιάσουν όποιον είναι υπεύθυνος, αρκεί να έχουν αποδείξεις....Ο ένοχος να τιμωρηθεί μια φορά παραδειγματικά όσο ανέφικτο και αν ακούγεται αυτό. Δεν πάει όμως άλλο με τα δάση...

Τάδε έφη Unknown

Μου φαίνεται υπερβολικό αυτό που λες ότι αν φυτέψεις πεύκα στο οικόπεδο σου θα χαρακτηριστεί δασική περιοχή.

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου υπερβολικό! Απουσία κτηματολογίου (ιδιαίτερα δασικού) βρίσκεσαι πάντοτε στο έλεος του κάθε δασάρχη (που δεν χρειάζεται καν να είναι κακόπιστος ή κακόβουλος, έτσι είναι τη δουλειά του).

Δεν θα σταματήσω να φωνάζω ότι μόνη λύση για να περιοριστούν οι πυρκαγιές και να πάψουν οι καταπατήσεις είναι η δημιουργία Κτηματολογίου.

Τάδε έφη it is

@ioannisk
Το πρόβλημα με τα τεχνητά δάση είναι πως δε γίνονται κατόπιν μελέτης. Δηλαδή γίνεται αναδάσωση με κρητήρια αισθητικά (με βάση την αισθητική αυτού που αναλαμβάνει την οργάνωση του εγχειρήματος) και όχι πρακτικά δηλαδή τη δέντρα είχε το δάσος πριν τη φωτιά? Κωνοφόρα? Φυτεύουμε κωνοφόρα λοιπόν.
Για τις οικοδομές έχεις απόλυτο δίκιο είναι τραγελαφικό φαινόμενο. Για την υπερβολή απάντησε ο Vrennus :)
Ναι η κατεδάφιση είναι και αυτή μέρος της λύσης.

Εσείς τι λέτε;