Λάδι και γάλα

Για να υπάρξει διαφθορά πρέπει να υπάρχουν τόσο κάποιος που θέλει να διαφθαρεί όσο και κάποιος που θέλει να διαφθείρει - αυτόν το τελευταίο παράγοντα συνηθίζεται να τον παραβλέπουμε. Και είναι οι πράξεις (ή οι παραλείψεις) αυτού του τελευταίου που δίνουν τροφή στη διαφθορά. Αν ο διαφθορέας ήταν 100% σύννομος δεν θα υπήρχε έδαφος για τη διαφθορά: ο διεφθερμένος δεν θα μπορούσε να βρεί έρεισμα να διαφθαρεί, ο διαφθορέας δεν θα 'χε λόγο να διαφθείρει.

Ο υπάλληλος του Κ.Τ.Ε.Ο. τα πιάνει γιατί ο ιδιοκτήτης της νταλίκας αποφεύγει τις τακτικές επισκέψεις στο συνεργείο και το λαστιχά. Ο μηχανικός της πολεοδομίας γιατί ο κακόμοιρος ο εργολάβος αναγκάζεται να κλείσει τους ημιυπαίθριους για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του. Ο εφοριακός γιατί ο μαγαζάτορας αμελεί να εκδίδει τις νόμιμες αποδείξεις. Ο ελεγκτής του Ι.Κ.Α. και της επιθεώρησης εργασίας γιατί ο βιομήχανος απασχολεί αδήλωτους εργάτες χωρίς να τηρεί το ωράριο. Ο διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού γιατί οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν στήσει καρτέλ για ν' αγοράζουν (αλλά όχι και να πωλούν) σ' εξευτελιστικές τιμές το γάλα.

Η διαφθορά δεν εξαλείφεται. Τουλάχιστον όχι στα πλαίσια της Oικονομίας της Aγοράς. Πάντοτε θα βρίσκεται ένα κρίσιμο μέγεθος προσφοράς που θα δημιουργεί την ανάλογη ζήτηση. Πάντοτε ένας οικονομικά ισχυρός θα επιθυμεί να αγοράσει την ευνοϊκή στάση της πολιτείας προς τα δικά του συμφέροντα. Απλά, στα προηγμένα κράτη, σ' αυτά πού η διαφθορά απουσιάζει από τις στατιστικές, το παιγνίδι παίζεται σε άλλο επίπεδο. Η άμεση, χρηματική συναλλαγή μπορεί να έχει εκλείψει, όχι όμως και οι σχέσεις (οικονομικής και πολιτικής) εξάρτησης. Αναλογιστείτε, λόγου χάρη, τι σκοπιμότητες υπηρετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ή τις πιέσεις που δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ειδών ή για να θεσπίσουν πατέντες και στο λογισμικό, ρίξτε και μια ματιά στα βιογραφικά των Επιτρόπων της Ε.Ε. κλπ. κλπ. Εδώ, η διαφθορά όχι μόνο έχει υψωθεί πάνω από το νόμο, τον επιβάλλει. Ενώ στην ψωροκώσταινα ο κάθε βιομήχανος υποχρεώνεται να συναλλάσσεται με κάτι μικρομεσαία κυβερνητικά στελέχη. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας!

Υ.Γ. Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μ' έκανε ξανά να καγχάσω. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ είναι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος! Λες κι η διαφθορά θα μπορούσε να είναι υπόθεση της αντιπολίτευσης! Αλλά όποιος δεν έχει να παρουσιάσει πολιτική, παρουσιάζει ως πολιτική τα αυτονόητα. Αλήθεια, ο κος Πάχτας ξεχάστηκε τόσο γρήγορα;

3 σχόλια

Τάδε έφη it is

Καλά τα είπες για άλλη μια φορά. Πήγα στην αρχή να δω ένα κενάκι για να συμπληρώσω αλλά με κάλυψες. Ιδιαίτερα εύστοχο το τέλος που αναφέρεις τους πραγματικούς λόγους που η διαφθορά εκλείπει από τις στατιστικές στις "αναπτυγμένες χώρες".
Λείπω από το blog που σε γνώρισα (του ΝΔ δηλαδή) και έχουμε καιρό να τα πούμε αλλά σε διαβάζω. Ο λόγος που λείπω από το άλλο είναι πως επιβεβαίωσα τους αρχικούς μου φόβους πως το συγκεκριμένο blog παπαρολογεί εσκεμμένα.....Τέσπα ελπίζω να είσαι καλά Vrennus :)

Τάδε έφη Μαύρος Γάτος

Φίλε μου Vrennus έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα. Αυτό το σκάνδαλο να δεις πόσο γρήγορα θα ξεχαστεί...

Τα κατάφερα τελικά με το video, χάρη σ΄εσένα, και σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Μάλλον αύριο θα ανεβάσω και το δεύτερο spot, αλλά δικαιούσαι απόολυτα μια ..προεπισκόπηση (σού συvιστώ να το δεις σε full screen mode):

La rue de la vie (ο δρόμος της ζωής)
του Λαρς Φον Τριερ

Καλό Σαββατοκύριακο (ελπίζω αύριο να μποορέσω να φύγω για μια εβδομάδα διακοπές, που τις χρειάζομαι απεγνωσμένα...
)

Σ:)

Τάδε έφη Unknown

Χίλια ευχαριστώ στο Μαύρο Γάτο και την τιμή που έκανε στο blog μας!

(προσωπικά μου άρεσε περισσότερο κι από "το δέντρο")

Εσείς τι λέτε;