Quattro Paradox Ami

Ψαχουλεύοντας κάτι παλιά μου αρχεία έπεσα πάνω σε μια φοιτητική μου εργασία. Αυτή η εργασία είχε κάτι ιδιαίτερο. Ήταν η πρώτη που έγραψα με τον επαναστατικό - τότε - επεξεργαστή κειμένου, τον Ami Pro της Lotus. Ο Ami (φίλος γαλλιστί) ήταν ο πρώτος επεξεργαστής κειμένου για Windows. Σε μια εποχή που όλοι πάλευαν με το VolksWriter ή με το WordPerfect οι πιο ψαγμένοι, ο Ami είχε WYSIWYG, πίνακες, σχεδίαση, εξισώσεις, όλα τα καλούδια που περιμένει σήμερα κάποιος απόέναν επεξεργαστή κειμένου, αλλά και τον Adobe Type Manager σε μια εποχή που η τεχνολογία True Type ήταν ακόμη στα χαρτιά. Ένα ξεχωριστό και επαναστατικό προϊόν από κάθε άποψη που η Microsoft πάσχιζε τότε απεγνωσμένα να μιμηθεί με το Word 2.

Ήταν η εποχή των Windows 3.0, η εποχή που το PC άρχισε να γίνεται ένα εργαλείο για τον καθένα. Θυμάμαι άλλες δυο αγαπημένες εφαρμογές. Στα λογιστικά φύλλα το Quattro Pro της Borland αποτελούσε μια άλλη επανάσταση εισάγοντας τη λoγική των πολλών worksheets και μια πρωτοποριακή άδεια χρήσης που έκανε τον ανταγωνισμό του 1-2-3 και του Excel να τρέχει και να μη φτάνει. Ακόμη και σήμερα, το πλήθος γραμμών και στηλών που υποστήριζε το Quattro Pro δεν έχει ξεπεραστεί. Πάλι από τη Borland, η βάση δεδομένων Paradox αποτελούσε ένα πανίσχυρο εργαλείο όταν η Microsoft πάσχιζε να λανσάρει την Access. Ακόμη και σήμερα, η μηχανή της Paradox βρίσκεται πίσω από πολλές εφαρμογές άσε που δύσκολα θα αποφάσιζε κάποιος να ξαναγράψει μια εφαρμογή από Paradox σε κάποια άλλη υποδομή.

Κι όμως, αυτά τα εξαιρετικά εργαλεία σήμερα έχουνε περιπέσει στην αφάνεια. Η ίδια η Lotus έπαψε να υπάρχει (την πήρε η IBM), η Borland ξεφορτώθηκε την Paradox και το Quattro Pro δίνοντας τα στην Corel. Η κυριαρχία των εφαρμογών γραφείου της Microsoft είναι πλέον ολοκληρωτική, παρόλο την εποχή των Windows 3.0 σαφώς υστερούσαν. Τι μεσολάβησε; Πολλοί το αποδίδουν στην εμπορική πολιτική της Microsoft. Ο ανταγωνισμός κέρδιζε τον τελικό χρήστη/προγραμματιστή, η Microsoft κέρδιζε το μάνατζμεντ των εταιρειών. Άλλοι πάλι επικρίνουν τη Microsoft ότι καθυστερούσε εσκεμμένα να δημοσιοποιήσει το Win32 API με αποτέλεσμα όταν παρουσιάστηκαν τα Windows95 o ανταγωνισμός να τρέχει και να μη φτάνει, ενώ εκείνη είχε φροντίσει εγκαίρως ν' αναβαθμίσει το Office της. Λίγο - πολύ και τα δύο έχουν συμβάλει.

Στον άγριο κόσμο των υπολογιστών δεν αρκεί να είσαι πρώτος για να είσαι και νικητής. Μάλιστα, η πρωτιά εδώ μπορεί να είναι και μειονέκτημα! Δίνει το πλεονέκτημα στον ανταγωνιστή σου να σε αντιγράψει εκ του ασφαλούς. Αυτό έκανε κι η Miscrosoft στον πόλεμο των browser. Η Microsoft αρχικά δεν πολυπίστεψε στο Internet. Προσπάθησε να καθιερώσει το δικό της MSN και βέβαια έφαγε τα μούτρα της. Όταν εμφανίστηκε ο Internet Explorer o Netscape Navigator κυριαρχούσε. Αλλά η Microsoft είχε τη φαεινή ιδέα να ενσωματώσει τον browser της στα Windows! Ποιος θα 'μπαινε στον κόπο να κατεβάσει και να εγκαταστήσει έναν ακόμη browser όταν είχε ήδη έναν; Βέβαια η Netscape αντέδρασε, έγιναν και κάποιες δίκες, καταδικάστηκε η Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές. Παρ' όλ' αυτά ο Internet Explorer παραμένει συστατικό στοιχείο των Windows ενώ ο Navigator είδε το μερίδιό του να καταρρέει από το 90% στο 10% μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα με τα format των πολυμέσων. Στο μαγικό κόσμο των πολυμέσων τα format συμπίεσης εικόνας και ήχου δίνουν και παίρνουν. Παρ' όλ' αυτά η Microsoft με τον Media Player που ενσωματώνει στα Windows αγνοεί επιδεικτικά όλα τα format πολυμέσων εκτός από αυτά που έχει αναπτύξει ή ίδια, άντε και το αρχαίο πια mp3. Ούτε AAC, ούτε MP4, ούτε το ανοιχτού κώδικα Vorbis! Ούτε καν αναπαραγωγή DVD δεν υποστηρίζει εγγενώς ο Windows Media Player! Με τον τρόπο αυτό η Microsoft επιβάλλει τα δικά της format στην κοινότητα των χρηστών υπολογιστών: κάποιος θα προτιμήσει το format WMV για να διανείμει ένα βίντεο όντας βέβαιος ότι θα πάιξει σίγουρα σε κάθε υπολογιστεί με Windows. Eδώ δεν πρόκειται απλά για ένα πόλεμο μεταξύ ανταγωνιστικών προγραμμάτων. Η Microsoft, αφού πέτυχε να επιβάλει και το, βασικά, δικό της format VC-1 στα επερχόμενα HD DVD και Blu-ray, βαδίζει πλέον ολοταχώς να μονοπωλήσει, εκτός από την αγορά του software, και την αγορά πολυμέσων.

Ποιος ξέρει, ίσως σε καμμια δεκαριά χρόνια κάποιος blogger να γράφει νοσταλγικά κείμενα για το Vorbis, το XviD και το Matroska και για την προσπάθεια της Microsoft να μονοπωλήσει την αγορά Τεχνητής Νοημοσύνης... Λέτε;

6 σχόλια

Τάδε έφη Ecumene

Και απ όλα αυτά Μon Ami ηταν καποιο
γαλλικο,μη αμερικανικο;

Τάδε έφη Ecumene
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Τάδε έφη Ecumene

Σχετικη ειδηση


Ένας φίλος από τις ΗΠΑ μου χάρισε το Macromedia Adobe Dreamweaver 2004. Όλα νόμιμα, με σειριακό αριθμό και τα σχετικά. Τώρα θέλω να αναβαθμίσω το λογισμικό και να αγοράσω ολόκληρη τη σουίτα MX.

(Φωνές από το πλήθος: “Είσαι ηλίθιος”)

Εγώ όμως ακόμα θέλω να το αγοράσω.

Τάδε έφη Unknown

Ergo te line, mon amie, η πάσα σου πολύ καλή:

Ami: Δημιουργία μιας κάποιας εταιρίας ονόματι Samna (εξ ου και το extention .SAM των αρχείων). Αγοράστηκε από τη Lotus μαζί με το Ami (και μάλλον για χάρη του).
Quattro: Φτιάχτηκε από τρεις προγραμματιστές που τους μάζεψε μετά η Borland, μια εταιρεία που φτιάχτηκε από Δανούς!
Paradox: H Borland την απέκτησε αγοράζοντας την Ansa-Software.

Όλες Καλιφορνέζικες εταιρείες! Καθόλου παράξενο. Η Paradox 1.0 πχ. κόστιζε $700!!! Η Ευρώπη ήταν απούσα τότε. Έκανε όμως το δυναμικό come back με την επινόηση του Web (στο CERN) που απογείωσε το Internet. Και δουλεύει πάρα πολύ το Open Source και το Linux!

Τάδε έφη Ecumene

Aληθεια εσυ εχεις Linux?...

Τάδε έφη Unknown

Αμέ! έχω μερικά LiveCD (το knoppel του δικού μας του Νύκταρη, το ubuntu) που τα δουλεύω περιστασιακά! Πριν από 4- 5 χρόνια είχα εγκαταστήσει και Mandrake και Suse αλλά η έλλειψη χώρου το notebook δεν μου επέτρεψe να τα κρατήσω. Έχω μεγαλώσει με DOS & Windows, στο +8ωρο της δουλειάς έχω Windows, χρόνος για ψάξιμο και παιγνίδι δεν υπάρχει. Ωστόσο, όταν αναβαθμίσω το notebook μου θα βάλω κι ενα Linux να βρίσκεται!

Εσείς τι λέτε;