Φιλελεύθερος κρατισμός

Δεν περνάει μέρα να μην ακούσουμε κάποια περισπούδαστη ανάλυση για το πόσο αναχρονιστικό κι αναποτελεσματικό είναι το «κράτος πρόνοιας» και για το πόσο πολύ τάχατες θα ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο αν περιοριστούν οι λειτουργίες του κράτους και περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα παραδείγματα που μας βομβαρδίζουν πάμπολλα, με εξέχον αυτό της Ιρλανδίας που γνώρισε τρελή ανάπτυξη χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (θα επανέλθουμε κάποια στιγμή ν' ανασκευάσουμε αυτό το μύθο) αλλά και με αυτό του «χρεοκοπημένου» πλέον κράτους πρόνοιας των περισσοτέρων χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Για το τελευταίο ειδικά, οι επικριτές του κράτους πρόνοιας χαιρέτισαν τη νίκη των λιμπεραλιστών (φιλελευθέρων) στη Σουηδία ως την απαρχή του τέλους του λεγόμενου «σκανδιναβικού μοντέλου».

Φευ, τόσο οι λιμπεραλιστές Σουηδοί όσο κι οι Δανοί ομοϊδεάτες τους παρακεί, ούτε που διανοούνται να αγγίξουν τα θεμέλια του κράτους πρόνοιας, αντίθετα, βρίσκονται στην εξουσία επειδή υποσχέθηκαν στους πολίτες καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση από τους αντιπάλους τους! Πόσο εύκολα λοιπόν ξεφτίζει η λιμπεραλιστική ρητορική όταν έρχεται ν' αντιμετωπίσει την πραγματικότητα!

Δείτε εδώ μια ερμηνεία, από τη λιμπεραλιστική σκοπιά, για την χρεοκοπία του «φιλελεύθερου σκανδιναβικού μοντέλου».

Εσείς τι λέτε;