Ο φασισμός με το φιλελεύθερο προσωπείο

Σήμερα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να υπερψηφίσει νομοσχέδιο δια του οποίου χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα κάθε άποψη που αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων από το Τουρκικό κράτος το 1915. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει αναγνωρίσει επισήμως, με νόμο, από το 2001 τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο νέος αυτός νόμος ακολουθεί το παράδειγμα αντιστοίχων νομοθεσιών δια των οποίων ποινικοποιείται κάθε άποψη που αρνείται την γενοκτονία των Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς.

Είναι πέρα για πέρα απογοητευτικό που στη χώρα όπου γεννήθηκε και άνθησε ο πολιτικός φιλελευθερισμός, στη χώρα με την πιο μεγάλη παράδοση στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης και της πολιτικής ελευθερίας, να ψηφίζεται ένας τέτοιος, κατάπτυστος νόμος που ποινικοποιεί, όχι μια πράξη, αλλά την ελευθερία της έκφρασης σχετικά μ' ένα ιστορικό γεγονός. Είναι πέρα για πέρα λυπηρό που η πολιτική εξουσία αναγορεύει μια ιστορική αλήθεια σε υπέρτατο να αναμφίβολο κρατικο-θρησκευτικό δόγμα και καθιστά έγκλημα καθοσιώσεως τις «αιρετικές» απόψεις. Αλίμονο αν η ιστορική αλήθεια έχει ανάγκη από τέτοιες, φασιστικής νοοτροπίας, πρακτικές για να προστατευθεί. Αλίμονο αν η οποιαδήποτε επιστημονική αλήθεια είναι τόσο αδύναμη που έχει την ανάγκη του πολιτικού καταναγκασμού για να επιβάλλεται. Αλίμονο αν οι αντιδραστικές και σκοταδιστικές φωνές είναι τόσο δυνατές που πρέπει να παραδίδονται στους δεσμοφύλακες αντί στην κοινωνική χλεύη. Αλίμονο που σ' ένα τέτοιο φασιστικό νομοσχέδιο ο μόνος που αντέδρασε είναι ο ...φασίστας Λεπέν.

4 σχόλια

Τάδε έφη Ecumene

Kαι γιατί δεν εγραψες Φασισμός
με Σοσιαλιστικό α λα Σεγκολέν
προσωπείο;;...
:)

O Λεπεν αντέδρασε;;...

Περίεργο...γιατί;..λογω οικονομικών
απειλών και αποκαλυψεων
περι Αλγερίας;;..

Τάδε έφη Unknown

Πράγματι, θα μπορούσα να το 'χω γράψει κι έτσι ;-) Ήελα ωστόσο ν' αντιδιαστείλω το περιεχόμενο του νομοσχεδίου (και μάλλον νόμου τώρα πια) με τη φιλελεύθερη (προσοχή, την πολιτικά φιλελεύθερη) παράδοση της Γαλλίας.

Ο Λεπέν αντιτάχθηκε και μάλλον πιάσατε το γιατί.

Τάδε έφη Ecumene

Aν δεν κάνω λάθος,κατηγορείται
για εγκλήματα πολέμου στην Αλγερία;;

Τάδε έφη Unknown

Πολύ πιθανόν, αλλά αν αυτό δεν μπορεί να το βρει η Λαίδη Αρχειοφύλασσα Ergotelina θα το βρει ο Vrennus;
;-)

(Άναξ -> Άνασσα
Φύλαξ -> Φύλασσα)

Εσείς τι λέτε;