Ανατολικό Ζήτημα

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Βατικανό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπονόμευση του πάλαι ποτέ «Σοβιετικού μπλοκ» μέσω της αμέριστης στήριξης της πολωνικής «Αλληλεγγύης», στη διάλυση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και στην λεγόμενη ουκρανική «πορτοκαλί επανάσταση». Γιατί, άραγε, μου έχει εντυπωθεί η υποψία ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στη γείτονα ανάβει το φυτίλι της βόμβας που θα τινάξει στον αέρα και την ενότητα του Τουρκικού κράτους;

5 σχόλια

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Έχει γερά θεμέλια το τουρκικό κράτος. Η δημοκρατία του δεν έχει. Ο εξουσιαστικός ρόλος της εκκλησίας είναι γνωστός πάντως εδώ και εκατοντάδες χρόνια (ειδικά όμως με το Λούθηρο και τη σύγκρουσή του).

Τάδε έφη Unknown

Υποψιάζομαι ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» της εποχής δεν επιθυμούσαν ένα ισχυρό τουρκικό κράτος αλλά ο Κεμάλ (αλλά και ο Λένιν) τους χάλασαν τη μανέστρα. Τώρα που εξέλιπε ο φόβος των μπολσεβίκων εξέλιπε και η «αναγκαιότητα» ενός ισχυρού τουρκικού κράτους. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια που αφοριούν ανακατατάξεις συνόρων στη Μέση Ανατολή, δείτε εδώ στο blog της Ergotelina ένα από τα πιο πρόσφατα.

Τάδε έφη ioannisk

Τα ίδια έλεγε και μία δημοσιογράφος από την Τουρκία σε μία εκπομπή στο TV5. Φυσικά ξεχνάτε ότι ο Πάπας είναι καλεσμένος του Πατριάρχη, για αυτό τον λόγο πήγε. Αλλωστε αρχικά δεν σκόπευε να επισκευτεί κανένα Τούρκο επίσημο.

Για χάρτες και σενάρια, δόξα στον Αλλάχ όσες φορές κάποιος προσπάθησε να αλλάξει μία χώρα με χάρτες απέτυχε πανηγυρικά. Αν εξαιρέσουμε ότι μου θυμίζουν Λιακόπουλους και Καρατζαφέρηδες.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν μία Τουρκία μπάχαλο σαν το Ιράκ;

Υ.Γ. ένα άλλο "αρνητικό" obituary του Freidman http://www.monde-diplomatique.fr/carnet/2006-11-30-Milton-Friedman

Τάδε έφη Ecumene

Λές οι Κούρδοι να γίνουν Καθολικοί;..
:)

Την επιρροή του Πάπα στη Μέση Ανατολή
και γενικότερα στην Ευρασία
δεν την θεωρώ αξιόλογη..

Τάδε έφη Unknown

Θυμάμαι μια συζήτηση πριν καμμιά δεκαπενταριά χρόνια, μόλις είχε διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση. Υποστηριζόταν πολύ σοβαρά ότι η διάλυση της Τουρκίας, με τη δημιουργία Κουρδικού κράτους, ήταν απλώς ζήτημα χρόνου. Όπως και να 'χει πάντως, η νεκροψία θα δείξει!

Εσείς τι λέτε;