H ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.Το παραπάνω κείμενο είναι η 2η παράγραφος του άρθρου 106 του Συντάγματος. Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θεωρεί «εχθρική για την επιχειρηματική ανάπτυξη» την συγκεκριμένη διατύπωση και επιδιώκει την αλλαγή της. Προσωπικά, δεν τρέφουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι οι πολύφερνοι επενδυτές, όπως και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, όταν αναφέρονται στην ελευθερία εννοούν την απόλυτη οικονομική ασυδοσία για τον εαυτό τους. Έννοιες όπως προσωπική και πολιτική ελευθερία, αξιοπρέπεια κλπ. ούτε που θέλουν να τις ακούν. Το ερώτημα που αποφεύγει να απαντήσει ο κύριος Αλογοσκούφης, όπως και κάθε αρμόδιος υπουργός είναι: θα δεχτούμε να θυσιάσουμε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας για να μην κακοκαρδίσουμε τους επίδοξους επενδυτές;
Η ιστορία αυτή μας θύμισε την αλήστου μνήμης Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις που προωθούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (δείτε εδώ σχετικά). Η συμφωνία αυτή μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσφεύγουν σε διεθνή δικαστήρια κατά κυβερνήσεων που θα θέσπιζαν νόμους που θα έθιγαν τα συμφέροντά τους (πχ. μια πετρελαιοβόρος βιομηχανία θα μπορούσε να μηνύσει μια κυβέρνηση που θα θέσπιζε νομοθεσία που θα την υποχρέωνε να τοποθετήσει αντιρρυπαντικά φίλτρα)! Κινητοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, με αποκορύφωμα αυτές του Σηάτλ το 1999, απέτρεψαν την υιοθέτηση αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας. Κάποιοι, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κάθησαν με σταυρωμένα χέρια και προσπαθούν να περάσουν ανάλογες διατάξεις από την πίσω πόρτα. Η διαβόητη Οδηγία Μπολκενστάιν ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση, όπως βεβαίως και οι προαναφερθείσες εισηγήσεις του κυρίου Αλογοσκούφη.
5 σχόλια
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου. Μπαίνουμε σε ένα κόσμο που απέχει πραγματικά από την έννοια της οικονομικής ισοτιμίας και την πραγματική κοινωνική ελευθερία. Όλα κινούνται πια στη σφαίρα της οινομικής ελευθερίας. Έγραψα αλλού και δε θέλω να επαναλαμβάνομαι, μα πού οδηγεί τελικά αυτή η ελευθερία; Στο κείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην επερχόμενη ανεργία, στο σκλαβοπάζαρο των ενοικιαζόμενων υπαλλήλων κλπ κλπ
Από το Liberté, Égalité, Fraternité της Γαλλικής Επανάστασης κρατήσαμε μόνο την Ελευθερία. Ελευθερία όμως χωρίς Ισότητα είναι γράμμα κενό περιεχομένου, έτσι δεν είναι; Αλλά κι αυτήν ακόμη την Ελευθερία την κρατήσαμε ως Άρνηση, όχι όμως για να αναδειχτεί, διαλεκτικά, κατά την προτροπή του Adorno, η Ελευθερία ως Θέση, αλλά για να την αποψιλώσουμε από κάθε θετική όψη - ειρωνικό δεν είναι αυτό για μια κατ' εξοχήν θετικιστική κοσμοαντίληψη όπως ο νεολιμπεραλισμός;
Ίσως κάποτε να πρέπει να εξετάσουμε πώς επηρρεάζει την αντίληψη περί ελευθερίας των Αγγλοσαξωνικών λαών, των οποίων η κουλτούρα και η ιδεολογία κυριαρχεί σήμερα (είτε μας αρέσει, είτε όχι) το γεγονός ότι για την έννοια της ελευθερίας χρησιμοποιούν δύο λέξεις, freedom & liberty, οι οποίες όμως δεν έχουν ταυτόσημο περιεχόμενο.
Στο τελευταίο σου σχόλιο συμφωνώ απόλυτα. Το ίδιο ισχύει και το Republic και το Democrasy. Ενώ θεωριτικά είναι συνώνυμα έχουν λεπτή ενοιολογική απόχρωση που κάνουν το δεύτερο πιο περιορισμένο, αφού αγγλικά δεν αποδίδεται με την ελληνική λέξη το λαϊκό στοιχείο. Παραπέμποντας στην αρχαιότητα (αν και μιλά ουτοπικά για άμεση δημοκρατία) γίνεται συντηρητικότερο.
Το liberty και το freedom έχουν ανάλογη προσέγγιση. Το δεύτερο είναι πιο ελεύθερη έννοια και δεν περιορίζεται μόνο στην εθνιστική αντίληψη, αλλά στη χειραφέτηση κάθε ενός. Οι μαύροι το χρησιμοποίησαν περισσότερο. Εξάλλου, είναι πιο κοντά στην αγγλική καθομιλουμένη. Το πρώτο λατινογενές έχει περιοριστεί μόνο στην πατριωτική του έννοια (=ανεξαρτησία).
Γράψε για την αγγλοσαξονική ελευθερία. Θα χαρώ να το δω. Σκέψου ότι η ελευθερία τους ταυτίζεται με την οικονομική ελευθερία-ασυδοσία και συγκρούεται με κάθε έννοια κρατικής προστασίας-παρέμβασης (θεωρείται πολύ κακή). Σε αντιδιαστολή ο σοσιαλισμός και η κοινωνική πρόνοια είναι σκλαβιά, είναι υποχρέωση (λες και το δικαίωμα είναι ανεξάρτητο από την υποχρέωση).
Ακόμα δεν έγινε μεταρρύθμιση ;
:)
Meta tis ekloges,e?
Καλά Ηλιούγεννα*
Κατ'αρχάς μπορώ να γράψω σχόλιο και πάλι!
Δεύτερον τα λες πολύ καλά αν και για να σου πω την αλήθεια, είμαι διατεθειμένος να δω αυτήν την περιβόητη ελευθερία να παίρνει σάρκα και οστά έστω και αν είναι εις βάρος μου για δύο λόγους:
Α) Να δω όλους αυτούς τους θερμούς υποστηριχτές της να κλαίνε και να συνειδητοποιούν πόσο μικρονοϊκοί ήταν (οκ το ξέρω είναι λιγάκι ηλίθιος λόγος αυτός....)
Β) Όσο πιο βαρειές οι αλυσίδες τόσο πιο εύκολα σπάνε.... αυτή τη στιγμή οι αλυσίδες μας προφανώς δεν είναι αρκετά βαριές για να πάρουμε την απόφαση να τις σπάσουμε...
Καλή χρονιά vrennus, να περάσεις καλά με τους ανθρώπους που αγαπάς και να τους το δείχνεις πως τους αγαπάς.
Εσείς τι λέτε;