Η χωματερή του Άρθρου 16

Σήμερα αρχίζει να συζητείται στη βουλή αν θα πρέπει να αναθεωρηθεί το 16ο Άρθρο του Συντάγματος σχετικά με το αν θα επιτρέπεται ή όχι σε ιδιώτες να ιδρύουν ΑΕΙ. Η συζήτηση είναι βέβαια περί όνου σκιάς. Ούτως ή άλλως στην Ελλάδα λειτουργούν επιχειρήσεις που χορηγούν ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών βρετανικών πανεπιστημίων, τριτοκλασάτων βεβαίως, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία από τη στιγμή που αυτοί οι τίτλοι αναγνωρίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, και κατ' επέκταση έχουν ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αν δεχτούμε ότι «πάντων χρημάτων μέτρον αγορά», η αγορά γνωρίζει πολύ καλά πώς θα αξιολογήσει αυτούς τους τίτλους, άσχετα με το τι προβλέπει το οποιοδήποτε Άρθρο 16 και ο οποιοσδήποτε Νόμος Πλαίσιο. Μόνο το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνωρίζει αυτούς τους τίτλους, πράγμα που μας υποχρεώνει να συμπεράνουμε πως όλος ο θόρυβος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων γίνεται μόνο και μόνο για να έχουν οι απόφοιτοι των «κολλεγίων» το δικαίωμα να διορίζονται στο Δημόσιο!



Σήμερα, επίσης, κλείνει επ' αόριστον η χωματερή στα Άνω Λιόσια, όχι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη αναθεώρηση του Άρθρου 16, αλλά απλά επειδή ξεχείλισε. Τι στιγμή που δεν υπάρχει ακόμη εναλλακτική θέση για τη διάθεση των σκουπιδιών, αυτά θα μας πνίξουν για μια ακόμη φορά. Όταν, λοιπόν, η πολιτεία είναι ανίκανη να δώσει έστω και μια βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβληματης διάθεσης των σκουπιδιών, με την αναθεώρηση του Άρθρου 16 προσπαθεί απλά να κουκουλώσει και την ανικανότητά της να αναβαθμίσει την ποιότητα της Ανώτατης Παιδείας.





Υ.Γ. Δεν μπορώ ν' αντισταθώ στον πειρασμό να επισημάνω μια λεπτομέρεια στην επίμαχη διατύπωση του Άρθρου 16: «H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Η διατύπωση αυτή (1) δεν απαγορεύει σε ιδιώτες να συνιστούν ανώτερες σχολές και (2) δεν απαγορεύει σε Δήμους, Σωματεία, Ιδρύματα, Εκκλησίες κλπ. να συνιστούν πανεπιστήμια. Επομένως, οι αναφορές σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι εκ του πονηρού: το Σύνταγμα μόνον σε ιδιώτες απαγορεύει τη σύστασή τους, αλλά και πάλι, οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ιδιώτης θα μπορούσε να συστήσει ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα προς τούτο!

2 σχόλια

Τάδε έφη Ανώνυμος

Ο Π. Παναγιωτόπουλος (εισηγητής της πλειοψηφίας για την αναθεώρηση του αρθρου 16) δήλωσε ότι θα προτείνει η ίδρυση των μη - μη να γίνεται με σχετικό ιδρυτικό νόμο, για να προστατεύεται η ανώτατη εκπ/ση από τη διαπλοκή. Αναρωτήθηκα:
Με νόμο δεν έγινε και η σύσταση των Εκκλησιαστικών Πανεπιστημίων;
Είδατε εκεί κανένα δημόσιο έλεγχο, κανένα εχέγγυο; Στην πραγματικότητα αυτή η ιστορία δείχνει τι θα γίνει μετά την αλλαγή του Συντάγματος. Δεν είναι μόνο το χρήμα. Είναι πολλοί σαν τον Χριστόδουλο που μπορούν σε κάθε περίπτωση να
ασκούν πολιτικές επικοινωνιακές και άλλες πιέσεις για να πάρουν κάποια πολιτιστικά τιμάρια στα χέρια τους.

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Συμφωνούμε απολύτως. Ειδικά για τα σκουπίδια να πω ότι το κακό παράγινε. Στην εποχή της ανακύκλωσης εμείς ακόμα πετάμε σκουπίδια.

Εσείς τι λέτε;