Ρεβιζιονισμός...

...που θα μας απασχολήσει πολύ στο προσεχές μέλλον: ο ιστορικός αναθεωρητισμός. 'Ερχεται «πακέτο» με την έμπρακτη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των κατακτήσεων των λαών και τον ραγδαίο εκφυλισμό των σύγχρονων αστικών δημοκρατιών σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.



Η κυβέρνηση της Εσθονίας, που είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να καταργήσει τα μνημεία του «μεγάλου πατριωτικού πολέμου» εναντίον των Ναζί, και συνακόλουθα να ξεθάψει τα οστά των πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών. Δεν πάει καιρός που η ίδια κυβέρνηση χρηματοδότησε την ανέγερση ενός μνημείου «προς τιμήν της 60ης επετείου της Εσθονικής αντίστασης εναντίον των αντι-Χιτλερικών συμμαχικών δυνάμεων»! Φαίνεται πως οι Εσθονοί απαξιούν να σταθούν κριτικά (για να το πούμε κόσμια) απέναντι στο φιλοναζιστικό παρελθόν τους, πράγμα που εξηγεί και την απροθυμία τους να συνταχθούν στο πλευρό της αείποτε φίλης Γερμανίας στο θέμα της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης των ναζιστικών συμβόλων - χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνούμε μ' αυτή τη βλακώδη και καθαρά λαϊκιστική απαγόρευση, έχουμε αναφερθεί σε κάτι ανάλογο. Απ' ό,τι φαίνεται, το να κατατάσσεται μια χώρα στην πρώτη θέση του State of World Liberty Index, δεν την καθιστά απαραίτητα και λιγότερο επιρρεπή σε αντι-δημοκρατικές και φιλο-φασιστικές εκδηλώσεις καi πρακτικές.



Αξίζει να θυμίσουμε ότι τόσο η Εσθονία όσο και η γειτονική Λιθουανία, μέλη της Ε.Ε. και οι δύο, επιμένουν να μη αναγνωρίζουν ως πολίτες τους το 25% περίπου των ρωσόφωνων κατοίκων τους, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τον ψόφιο κοριό σ' αυτή την κατάφωρη παραβίαση των αρχών της - την τήρηση των οποίων ωστόσο αξιώνει από την Τουρκία - αλλά και του ίδιου του διεθνούς δικαίου. Απλά για να μην βαυκαλιζόμαστε κάποιοι από εμάς...



, ,

4 σχόλια

Τάδε έφη it is

Πολύ καλό ποστ άλλη μια φορά. Αυτές οι κινήσεις μου θυμίζουν έντονα το 1984 του Όργουελ...
Μια φίλη αρχιτεκτόνισσα κάνει πτυχιακή πάνω στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης μέσα από τη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων και πως το χρησιμοποιεί αυτό η εκάστοτε εξουσία... Το συζητούσαμε αυτές τις μέρες και μου είχε φανεί πολύ ενδιεφέρον, ειδικά επειδή σπουδάζει και εδώ στην Ελλάδα και μάλιστα στην Επαρχία.
Στο Νταχάου, έχει μια επιγραφή σε όλες τις γλώσσες των χωρών από τις οποίες βρέθηκαν φυλακισμένοι άνθρωποι εκεί, η οποία λέει πως κάθε λαός που ξεχνά το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει (έστω σαν καρικατούρα ;) )

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Νομίζω μάλιστα ότι είναι και πρώτες χώρες που είχαν απαγορεύσει τη χρήση των όρων κομμουνισμός κλπ μέχρι που φώναξαν όλοι στην Ευρωβουλή και υποχρεώθηκαν να καταργήσουν το νόμο αυτό. Αλλά είχαν σφάξει πολλούς Ρώσους κατά την επίθεσή τους προς τη Γερμανία.

Τάδε έφη Ecumene

Το State of World Liberty Index
μάλλον στον οικονομικό φιλελευθερισμό
επικεντρώνει γιατί
οι δημοσιογράφοι άνευ συνόρων
εχουν αλλη λίστα

1 Finland 0,50
- Iceland 0,50
- Ireland 0,50
- Netherlands 0,50
5 Czech Republic 0,75
6 Estonia 2,00
- Norway 2,00
8 Slovakia 2,50
- Switzerland 2,50
10 Hungary 3,00
- Latvia 3,00
- Portugal 3,00
- Slovenia 3,00
14 Belgium 4,00
- Sweden 4,00

Y.Γ.
Η Ιστορία δεν αλλάζει είτε είναι
"Κοκός'' είτε κομμουνισμός :-)

Θα προσελκύσουν και κόκκινους τουρίστες :-)))))
φιλελεύθερα σκεπτόμενοι,ε;....

Τάδε έφη Unknown

Εργοτελίνα το 'πιασες το υπονοούμενο! Ο οικονομικός φιλελευθερισμός, ό,τι κι αν τελικά σημαίνει αυτό, δεν αρκεί για να είναι ένα κράτος πραγματικά δημοκρατικό και φιλελεύθερο (βλέπε και καθεστώς Πινοτσέτ άλλωστε). Το παράδειγμα της Εσθονίας το επιβεβαιώνει.

Όσο για τους «δημοσιογράφους χωρίς σύνορα», καλά κουμάσια είναι κι ελόγου τους: έχουν στο top ten τους τις δυο χώρες (Εσθονία και Λεττονία) που αρνούνται ν' αναγνωρίσουν το δικαίωμα του πολίτη στο ένα τέταρτο των κατοίκων τους!

Εσείς τι λέτε;