Η 25η Οκτωβρίου του Πλάτωνα Ε-Λένιν

«Ο Χέγκελ κάπου αναφέρει ότι όλα τα κοσμοϊστορικά γεγονότα κι οι μεγάλες προσωπικότητες εμφανίζονται, να το πούμε έτσι, δυο φορές. Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα.»
(Κ. Μάρξ, Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη)
Ο πολύς Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο γνωστός Ρώσος «ολιγάρχης» που απολαμβάνει το πολιτικό άσυλο που προθυμότατα του πρόσφερε το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στην Guardian (στα ελληνικά από την Ελευθεροτυπία) ότι «σχεδιάζει μια νέα Ρωσική επανάσταση»! Γνωστός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο για αυταρχικότητα - επιλέγοντας ωστόσο να ζει σε μια χώρα που ο μέσος πολίτης της καταγράφεται καμμιά τρακοσαριά φορές τη μέρα από τα συστήματα παρακολούθησης της αστυνομίας. Υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ν' αλλάξει το καθεστώς μέσω δημοκρατικών εκλογών εάν ένα μέρος της πολιτικής ελίτ διαφωνεί με ένα άλλο μέρος της πολιτικής ελίτ», αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σ' επαφή και χρηματοδοτεί Ρώσους αντικαθεστωτικούς και οργανώσεις - όπως επίσης και τους ισλαμιστές αυτονομιστές της Τσετσενίας με τους οποίους ποτέ δεν έκρυψε τις καλές του σχέσεις - με σκοπό να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ...δημοκράτης κος Μπερεζόφσκι δεν κρύβει, λοιπόν, πως στον πυρήνα της αντιπαλότητάς του με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σύγκρουση πολιτικών ελίτ, ότι η σύγκρουση δεν είναι για την δημοκρατία, είναι σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τον έλεγχο των πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών του Ρωσικού κράτους. Γιατί, φυσικά, πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής ώστε να πιστεύει ότι οι εξόριστοι ολιγάρχες είναι υπέρμαχοι της ελευθερίας και της δημοκρατίας, εκτός πια και ελευθερία και δημοκρατία είναι η απουσία κανόνων και ελέγχου για την οικονομική ολιγαρχία, όπως συνέβαινε επί Γιέλτσιν.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι έχει λάβει πλέον, επισήμως, με την έγκριση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, το ...επαναστατικό όνομα Πλάτων Ελένιν! Τον φαντάζομαι ήδη να μεταβαίνει κρυφά στη Μόσχα μέσα σε «σφραγισμένο» αεροσκάφος. Ελλείψει χειμερινών ανακτόρων είμαι περίεργος τι θα επιδιώξει καταλάβει.


Υ.Γ. Σαν δεύτερη πράξη στις δηλώσεις του Μπόρις Μπερεζόφσκι στην Guardian ήρθε η διαδήλωση της Ρωσικής αντιπολίτευσης που είχε την τύχη των ενταύθα φοιτητικών (και όχι μόνο) διαδηλώσεων. Ίσα - ίσα για να είναι όλοι ικανοποιημένοι: Ο κος Μπερεζόφσκι και οι φίλοι του γιατί φάνηκε γι' άλλη μια φορά η αυταρχικότητα του καθεστώτος Πούτιν. Ο κος Πούτιν γιατί μπορεί να ισχυρίζεται πως οι διαδηλωτές επιδιώκουν τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος. Χωρίς ν' αμφισβητώ ότι υπάρχουν πραγματικοί δημοκράτες στη Ρωσία, πολύ φοβούμαι πως η αντίληψη περί δημοκρατίας των Ρώσων «δημοκρατών» είναι ανάλογη μ' αυτή των Ελλήνων «δημοκρατών»: κατά βάθος, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορούν κλέβουν με όλη την κλεπτική τους άνεση το κράτος.

,

3 σχόλια

Τάδε έφη Unknown

Πραγματολογικές Σημειώσεις:

(1) Την 25η Οκτωβρίου 1917 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) οι εξεγερμένοι μπολσεβίκοι κατέλαβαν τα χειμερινά ανάκτορα του Τσάρου στη Αγία Πετρούπολη σηματοδοτώντας την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης.

(2) Παραμονές της Οκτωβριανής Επανάστασης ο Λένιν βρισκόταν στην Ελβετία. Μετέβη κρυφά στη Ρωσία διασχίζοντας την εχθρική Γερμανία μέσα σ' ένα «σφραγισμένο» τραίνο.

(3) Η 18η Μπρυμαίρ (9 Νοεμβρίου) 1799 είναι η ημερομηνία όπου ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλυσε το Διευθυντήριο και (αυτο)ανακυρήχθηκε Πρώτος Ύπατος. 52 χρόνια μετά, ο ανηψιός του Λουδοβίκος Ναπολέων μιμήθηκε το θείο και (αυτο)αναγορεύθηκε σε αυτοκράτορα. Ο Κ. Μαρξ αναφέρεται σκωπτικά στον ανηψιό βεβαίως.

Τάδε έφη athanasia

Καλησπέρα!

Καθείς με τις εμμονές του, αλλά τόσο το προηγούμενο όσο κι αυτό το post μου θύμισαν το The Ship (W.H.Auden):

The streets are brightly lit; our city is kept clean:
The third class have the greasiest cards, the first play high;

The beggars sleeping in the bows have never seen
What can be done in staterooms; no one asks why.

Lovers are writing letters, sportsmen playing ball;
One doubts the honour, one the beauty, of his wife;

A boy's ambitious; perhaps the captain hates us all;
Someone perhaps is leading the civilized life.

It is our culture that with such calm progresses
Over the barren plains of a sea; somewhere ahead

The septic East, a war, new flowers and new dresses.
Somewhere a strange and shrewd
To-morrow goes to bed

Planning the test for men from Europe; no one guesses
Who will be most ashamed, who richer, and who dead.

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Πολύ ωραίο και ειρωνικό κείμενο. Η πλάκα είναι ότι κάνουμε λόγο μόνο για συγκρούσεις αστικών στρωμάτων και ευνοουμένων. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Όσο περισσότεροι χαθούν από το προσκήνιο τόσο καλύτερα για τους Ρώσους.

Εσείς τι λέτε;