Η απαξίωση των προσώπων

Στη γνωστή πρωτοβουλία για το «πρόσωπο της απαξίωσης των Ελλήνων πολιτών» δεν λάβαμε μέρος, όχι επειδή τρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια προς την Ελληνική Αστυνομία ή το πρόσωπο του πολιτικού προϊσταμένου της, αλλά επειδή γνωρίζουμε πως το γεγονός ότι ο κατ' εξοχήν κατασταλτικός μηχανισμός του ελληνικού κράτους βρίσκεται ακόμη στην εποχή της αλήστου μνήμης «Μπασκινερί Ρουαγιάλ Ελλενίκ» δεν είναι ζήτημα προσώπων. Είναι εκδήλωση της γενικευμένης νοσηρότητας που διατρέχει το σύνολο του πολιτικού συστήματος και διαβρώνει και τους τρεις θεσμοθετημένους πόλους της εξουσίας - για τον τέταρτο πόλο καλύτερα να μη λερώσω το πληκτρολόγιό μου.



Όταν ακούσαμε την είδηση ότι πολίτες της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως που προέβαιναν σε συμβολική δενδροφύτευση βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ (!) και μάλιστα τρεις απ' αυτούς συνελήφθησαν (!!!) νομίσαμε ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο αστείο - μέχρι που τη διαβάσαμε στις εφημερίδες της επομένης και ανακαλύψαμε, οψίμως, ότι η δενδροφύτευση είναι ποινικό αδίκημα, ειδικά όταν αμφισβητεί το δικαίωμα στην καταπάτηση κάποιων μεγαλοσχήμων. Όχι πως τρέφαμε αυταπάτες, αλλά τα γεγονότα της Κυριακής μας επιβεβαίωσαν, και στην Επιτροπή Αγώνα από πρώτο χέρι, δυο πράγματα: ότι το Πεδίο του Άρεως τελεί υπό τη διαχείριση και ο κρατικός μηχανισμός υπό τις εντολές οποιουδήποτε έχει την ισχύ να επιβάλλει το συμφέρον του ως υπέρτατο νόμο. Αυτό που μένει πλέον είναι να δούμε το καλοκαίρι τα ΜΑΤ να αποτρέπουν της δυνάμεις της πυροσβεστικής να σβήσουν τις δασικές πυρκαγιές, για να δικαιωθεί επιτέλους ο αγώνας του ελεινολογημένου αλλά αγνού νεοέλληνα καταπατητή.



Και για να δέσει το γλυκό, δεν φτάνει που η ΕΛ.ΑΣ. πιάστηκε στο ύπνο (;) στη μάχη των χούλιγκαν στην Παιανία, όπως ισχυρίζονται στελέχη της το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν «είναι η επαρκής στοιχειοθέτηση των στοιχείων που υπάρχουν, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες της δολοφονίας»! Αντιλαμβάνεστε τώρα τι κατηγορητήριο είναι σε θέση να δομήσουν άνθρωποι που προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν τα στοιχεία (ή μηπως τα στοιχειά που τους στοιχειώνουν), γεγονός που δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ερευνών.



Είναι λες κι η ΕΛ.ΑΣ. ήθελε μ' αυτά τα χαρακτηριστικά περιστατικά ν' απαντήσει στην πρωτοβουλία για το «πρόσωπο της απαξίωσης των Ελλήνων πολιτών», ν' απαντήσει με τρόπο που δεν αφήνει την παραμικρή ελπίδα σε καλύτερες μέρες. Μια σταύρωση χωρίς ελπίδα ανάστασης - αλλά πότε η ανάσταση ήρθε από μόνη της;



8 σχόλια

Τάδε έφη it is

Έχω άδικο να είμαι κάφρος μετά?...
Τραγελαφικό

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Καλά κι εγώ έτσι την πάτησα. Στην αρχή το πήρα για αστείο και μετά αγανάκτησα. Δεν μπορώ ακόμα να το χωνέψω. Αλλά είπαμε εκεί είναι ο Κυριακού, τι να κάνουν όλοι οι άλλοι; Αυτός είναι το αφεντικό. Ο Υπουργός υπακούει.

Θα εκφράσω όμως την άποψη ότι το να συμμετέχεις σε μία κίνηση διαμαρτυρίας -έστω και χωρίς τα γνήσια χαρακτηριστικά του κινήματος- δεν είναι κακό. Σαφώς και ο ρόλος του ατόμου και του προσώπου είναι δευτερεύοντες μπροστά στις πολιτικές, αλλά χρειάζεται και τα πρόσωπα να προβάλλονται όταν έχουν μερίδιο της ευθύνης. Μακάρι το ίδιο να είχε γίνει και για τη Γιαννάκου. Πέρα από το ξέσπασμα, προκαλείται η συνειδητοποίηση σε όποιον δε σκέφτηκε ακόμα τι συμβαίνει.

Τάδε έφη Unknown

@ it is: Εσύ είσαι ο κάφρος; Οι άλλοι τι είναι, δηλαδή;

@ δείμος: Ήθελε δεν ήθελε η ΕΛ.ΑΣ. μ' έκανε να συμμετάσχω (και όχι βεβαίως να ...συμμετέξω ;-) ) στην κίνηση - με το δικό μου τρόπο. Όσο σκέφτομαι τα γεγονότα του Πεδίου του Άρεως τόσο περισσότερο αγανακτώ. Νομίζω ότι πλέον έχει ξεπεραστεί κάθε όριο. Μήπως αντί για τη φωτογραφία του υπουργού να βάζαμε τώρα τη φωτογραφία του Μηνά που το παίζει Μίνως;

Τάδε έφη βοιωτός

Αψογο.
Δερβ καταλαβαίνω γιατί ο Κυριακού δεν πάει φυλακή.
Εάν και το ποινικό δίκαιο παραβιαστεί ετοιμαστείτε για "η ζωή των άλλων".
Παρεμπιπτόντως απολύθηκε και Ο Δελαστίκ από την Καθημερινή.

Τάδε έφη Unknown

Φυλακή ο κος Μηνάς; Καλά, εσείς Βοιωτέ δεν γνωρίζετε ότι «νόμος είναι το δίκιο του καναλάρχη»;

Καθημερινή :Πίσω από τις λέξεις, έρχεται ο Alexis

Τάδε έφη βοιωτός

Να διαλύσω μια παρεξήγηση: Γενικώς δίκιο είναι το δίκιο του καναλάρχη.

Στο ποινικό δίκαιο δεν ισχύει αυτό. Εδώ ολόκληρος Βαγιωνής καταδικάστηκε.
Εάν η ΝΔ κάνει αυτό που ούτε το ΠΑΣΟΚ τόλμησε, δηλαδή να βάλει χέρι στο ποινικό δίκαιο, τότε μόνον η επανάσταση μας σώζει.
Από αυτή την άποψη συντάσσομαι με τον Δείμο του Πολίτη.

Τάδε έφη Ανώνυμος

έχω μια απορία
ποίοι είναι σήμερα τα πιο άγρια μαντρόσκυλα της εξουσίας;
Οι χωροφύλακες ή (ορισμένοι) δημοσιογράφοι

Τάδε έφη Unknown

Μαντρόσκυλα είναι οι χωροφύλακες. Οι δημοσιογράφοι είναι οι τσοπάνηδες που σαλαγούν το κοπάδι. Δουλειά των μαντρόσκυλων είναι (συμ)μαζεύουν τα πρόβατα που πάνε να ξεκόψουν από το κοπάδι.

Εσείς τι λέτε;