Κο Ευάγγελο Βενιζέλο

Κύριον Ευάγγελο Βενιζέλο
Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου
Βουλευτή

Αξιότιμε κύριε Καθηγητά,

Με προσοχή διάβασα τα σχόλιά σας σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου να εγείρει ζήτημα ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα της πρώην Υπερνομάρχου Αθηνών - Πειραιώς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός σας, όπου μέμφεστε ως πολιτικώς καθοδηγούμενη την ανατροπή της παραδοσιακής πρακτικής του Αρείου Πάγου να μην ελέγχει εκ των προτέρων, κατά τη φάση της ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων, τυχόν κωλύμματα εκλογιμότητας.

Το Άρθρο 56, παρ. 1 του Συντάγματος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αναφέρει επί λέξει ότι «τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν».

Επειδή τόσο η πολιτική οξύνοιά σας όσο και το θεωρητικό οπλοστάσιό σας υπερβαίνουν σε μέγεθος ακόμη και αυτές τις φυσικές σας διαστάσεις, θεωρώ ότι είστε ο καταλληλότερος, και σας παρακαλώ προς τούτο, να μας εξηγήσετε με τη δέουσα επάρκεια και την απαράμμιλη σαφήνειά σας πώς θα ικανοποιηθεί το πρώτο σκέλος της συνταγματικής απαίτησης, δηλαδή, ότι δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, εάν τα αρμόδια διαστήρια επιμένουν στην παραδοσιακή πρακτική τους.

Ειλικρινώς υμέτερος

5 σχόλια

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Δεν είναι μόνο θέμα Συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι ένας μπούσουλας και όχι το γράμμα που καθορίζει τη ζωή μας. Το θέμα είναι γιατί επενέβησαν;

Τάδε έφη Unknown

Η επίμαχη συνταγματική πρόβλεψη είναι τόσο ρητή και ειδική που, νομίζω, δεν χωρεί διασταλτικές ερμηνείες (διάβαζε, να την ερμηνεύουμε όπως μας βολεύει). Άλλωστε, κανείς, νομίζω, δεν αρνήθηκε ότι υφίσταται κώλυμμα, η κριτική εστιλάζεται κατά πόσο ο Άρειος Πάγος έδρασε καθ' υπέρβαση της αρμοδιότητάς του.

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει. Αν τα κατά τόπους πρωτοδικεία και ο Άρειος Πάγος δεν είναι αρμόδια να αποφανθούν για την ύπαρξη συνταγματικών κωλυμμάτων σχετικά με τις υποψηφιότητες, τότε πώς θα ικανοποιηθεί η συνταγματική απαίτηση αυτός που έχει κώλυμμα να μην είναι καν υποψήφιος; Αν λοιπόν τα πρωτοδικεία και ο Άρειος Πάγος δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείουν υποψηφίους λόγω συνταγματικού κωλύμματος τότε η κα Γεννηματά θα μπορούσε να είναι υποψήφια χωρίς καν να παραιτηθεί. Θα μπορούσε επίσης να είναι υποψήφια και στην Α' Αθηνών! Τονίζω, να είναι υποψήφια! Θα μπορούσε, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να είναι υποψήφιος χωρίς να έχει παραιτηθεί. Και ο κος Ψωμιάδης θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα Νομάρχης και υποψήφιος βουλευτής! Το φαντάζεστε; Αστεία πράγματα, έτσι; Φυσικά, κατόπιν εορτής (εκλογής, δηλαδή) το Εκλογοδικείο θα τους στερούσε τη βουλευτική έδρα, οι θεσμοί όμως θα είχαν διασυρθεί.

Ο πολύ προσεκτικός κος Βενιζέλος, θα προσέξατε ότι δεν κατηγόρησε τον Άρειο Πάγο ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του αλλά ότι απλώς παρέβη μια παράδοση. Μάλλον κάτι θα ξέρει...

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Μα ουσιαστικά όμως αυτή είναι η πρακτική. Και για ποιους θεσμούς μιλάς; Μαζί δε μιλάμε; Έχει η δημοκρατία θεσμούς σταθερούς και αλώβητους; Όλοι θυσιάζονται στα συμφέροντα των εκάστοτε δημοκρατών πολιτικών και στην οικονομική διαχείριση της ατομικής ιδιοκτησίας της ολιγαρχίας.

Τάδε έφη Unknown

Εννοείται πως οι αστικοδημοκρατικοί θεσμοί υπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Εδώ, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε μ' ένα επεισόδιο της ταξικής πάλης, αγαπητέ Δείμε - όσο μπορούμε να μιλάμε για ταξική πάλη στον κοινωνικό χυλό της χώρας μας. Έχουμε να κάνουμε μάλλον μ' ένα επεισόδιο της πάλης δύο παραδοσιακών φατριών για τη νομή της εξουσίας που βεβαίως αποδέχονται (τύποις τουλάχιστον) τους κανόνες του αστικοδημοκρατικού παιγνιδιού. Από τη στιγμή που μια τυπική απόφαση δικαστηρίου εγείρει ζήτημα αμφισβήτησης των θεσμών τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Γιατί παρά τα ελαττώματά της η αστική δημοκρατία έχει (ή υποτίθεται πως έχει) ένα συγκεκριμένο και γνωστό πλαίσιο κανόνων. Αλίμονο όταν το πλαίσιο αυτό αμφισβητείται, όχι στο όνομα των συμφερόντων της άρχουσας τάξης (που τουλάχιστον παίζει το παιγνίδι σύμφωνα με τους κανόνες), αλλά στο όνομα της νομής της εξουσίας από μια φατρία.

Τάδε έφη ange-ta

Εγώ νομίζω, ότι έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια τους!
Αλλα τι να περιμένει κανείς από μία πολιτικό που δέχεται να την λένε Φώφη;
Ακου Φώφη, αμ ο σοφός της ο μπαμπάς δεν βρήκε κανένα πιο αξιοπρεπες όνομα να της δώσει;
Από το τόσο ωραίο Φωτεινή να δέχεται κανείς να τον φωνάζουν Φώφη, κάτι μας λέει.
Ε, είναι στο κόμμα των Ακη και Γιωργάκη!!!

Εσείς τι λέτε;