Μπράβο!

Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ευτυχώς για όλους μας, βρίσκονται ακόμη Έλληνες πολίτες με περίσσευμα ευθιξίας και δημοκρατικής ευαισθησίας. Δυστυχώς για όλους μας αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους δημόσιους λειτουργούς πρόθυμους υπηρέτες της πολιτικής εξουσίας (και της άρχουσας τάξης βεβαίως).

7 σχόλια

Τάδε έφη ange-ta

Μπας και του ήρθε κουτί του ανεψιού;

Τάδε έφη Unknown

Μωρέ κουτί του ήρθε αφού τώρα έχει την ευκαιρία να διορίσει (έστω και με οριακή πλειοψηφία) κάποιον οσφυοκάμπτη - ό,τι ευκολότερο να βρεις στο ένδοξο Σώμα Δικαστών & Εισαγγελέων που μέχρι και πρωθυπουργό της χούντας προμήθευσε.

Πάντως η σχεδόν ομόθυμη κίνηση της Αρχής έχει μια συμβολική αξία: υπογραμμίζει πως η ανεξαρτησία των θεσμών δεν είναι καθόλου ανεκτή στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας όταν η ανεξαρτησία αυτή δεν υπηρετεί τις θέσεις της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Τάδε έφη Unknown

Να και τι λέει η αστυνομία για όλα αυτά:

«Τα μέλη της Αρχής (Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να παρακολουθούν τις εντολές που δίνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προς τις αστυνομικές δυνάμεις ή άλλες ενδοσυνεννοήσεις μεταξύ αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., δικαστικών λειτουργών κλπ. Τα μέλη της Αρχής είναι ιδιώτες και δεν έχουν καμία δουλειά στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.»

Δηλαδή, οι αστυνομικοί δρουν εντελώς ανεξέλεγκτα; Κανείς δεν ελέγχει τη νομιμότητα της δράσης τους; Τι έχουν να φοβηθούν από την παρουσία του οποιουδήποτε πολίτη στο κέντρο επιχειρήσεών τους αν όλα γίνονται υπό καθεστώς πλήρους νομιμότητας; Μήπως τελικά έχουν κάποια πράγματα να κρύψουν από τους ανυποψίαστους πολίτες όπως απέδειξε η «έφοδος» της Αρχής;

Αλλά αυτό είναι το ένα σκέλος της υπόθεσης. Ο αστυνομικός που δήλωσε τα παραπάνω δεν γνωρίζει καν το νόμο που καλείται να τηρήσει. Έτσι λοιπόν, όπως προκύπτει από τα αποσπάσματα που παραθέτουμε, (1) τα μέλη της Αρχής είναι όργανα δημόσιας αρχής, δεν είναι απλοί ιδιώτες και (2) έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν «εφόδους» οπουδήποτε και οποτεδήποτε κρίνουν ότι ενδέχεται να παραβιάζεται ο νόμος.

N.2472/1997, Άρθρο 15, παρ.2. Η Αρχή αποτελεί ανεξάρτητη δημόσια αρχή [...] Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα μέλη της Αρχής απολαύουν προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

N.2472/1997, Άρθρο 19, παρ.1. Η Αρχή έχει τις εξής ιδίως αρμοδιότητες : [...] η) Ενεργεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας διοικητικούς ελέγχους στο πλαίσιο των οποίων ελέγχονται η τεχνολογική υποδομή και άλλα, αυτοματοποιημένα ή μη, μέσα που υποστηρίζουν την επεξεργασία των δεδομένων. Έχει προς τούτο δικαίωμα προσβάσεως στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και συλλογής κάθε πληροφορίας για τους σκοπούς του ελέγχου, χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητο.

Νομίζω πως αυτό που ενόχλησε περισσότερο την αστυνομία ήταν η απώλεια του μονοπωλίου της αατυνόμευσης. Οι αστυνομεύοντες αστυνομικοί βρέθηκαν αίφνης οι ίδιοι αστυνομευόμενοι από τα όργανα της Αρχής. Οι κυνηγοί έγιναν θηράματα!

Τάδε έφη ange-ta

Αναρωτιέμαι, γιατί έχει αυτή τη στιγμή η άρχουσα τάξη τοσο πολύ ανάγκη να δείχνει τα δόντια της, ακονισμένα μάλιστα. Αφού είναι τόσο κυρίαρχη που καμία τάξη σήμερα, αλλά ούτε καμία ιδεολογία την απειλεί.
Η μήπως, υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει;
Πάντως γίνεται πια φανερό, ότι αν κάποιος θέλει να πάει σε διαδήλωση, πρέπει να πάει μεταμφιεσμένος και πασαλλειμένος με πετρέλαιο, γιατί κρατάνε αρχείο από μυρωδιές!
Το μόνο παρήγορο, σ αυτόν τον γραφεικρατικό φασισμό της εποχής μας, είναι ότι στη πρώτη αναμπουμπούλα θα χάσουν τα αυγά και τα πασχάλια!
Τα μηχανάκια παρακολούθησης θα πάθουν οξύ βραχυκύκλωμα και εγκαύματα τετάρτου βαθμού.

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Ένα μπράβο ακι από εμένα. Επιτέλους έκαναν αυτό πυο απαιτούσε η αξιοπρέπειά τους.

Τάδε έφη Ανώνυμος

Ευτυχώς υπάρχει ακόμα φιλότιμο.

Τάδε έφη Giasafox

Στο καλό να πάνε οι άνθρωποι

(βέβαια, δε θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν χειρότερους)

Εσείς τι λέτε;