Πώς να νοθεύσετε ένα DVD

Μια και πολύς λόγος γίνεται ότι το επίμαχο DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου είναι «νοθευμένο» (sic: ειλικρινά, τετοιο χαρακτηρισμό έδωσε η ανκοργούμαν του Mega), ας δούμε πώς μπορεί κάποιος να ...νοθεύσει ένα DVD χωρίς να τον πάρει κανείς χαμπάρι, χρησιμοποιώντας έναν (καλό) υπολογιστή και μερικά δωρεάν εργαλεία.

Μια και σχεδόν όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί Windows®, θα πάρουμε αυτή την πλατφόρμα ως βάση. Υποθέτουμε πως το DVD που θέλουμε να πειράξουμε είναι πράγματι ένα DVD Video κι όχι ένα δισκάκι data που περιέχει αρχεία video σε κάποια μορφή (avi, mpg κλπ.). Επίσης, για λόγους απλότητας, θα θεωρήσουμε πως το DVD περιέχει μόνο έναν τίτλο. Όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοπιήσυμε μπορούμε να τα βρούμε εδώ.

Χρησιμοποιώντας το PgcDemux θα αποπολυπλέξουμε (demultiplex) το οπτικοακουστικό υλικό μας σε ένα αρχείο video (m2v) και σε τόσα αρχεία audio (ac3 ή mpa) όσα τα κανάλια ήχου του DVD (κατά πάσα πιθανότητα μόνο ένα στην περίπτωσή μας). Προφανώς υπάρχουν σκηνές που θέλουμε να αφαιρέσουμε εντελώς. Αυτό θα το κάνουμε με το Cuttermaran. Θα «φορτώσουμε» το αρχείο video που αποπολυπλέξαμε καθώς και όλα τα σχετικά αρχεία audio. Θα «κόψουμε» τις ανεπιθύμητες σκηνές και θα σώσουμε τα «νοθευμένα» αρχεία video και audio χώρια. Δεν τα πολυπλέκουμε (multiplex).

Η βασική δουλειά έχει ήδη γίνει. Ενδέχεται όμως να έχουμε μερικά προβλήματα με τον ήχο. Πιο συγκεκριμένα, διαλόγους που θα προτιμούσαμε να μην ακούγονται. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται λιγάκι γιατί το να κόψουμε απλά την ηχητικά μπάντα δεν είναι σοφή ενέργεια. Καλύτερα να «πειράξουμε» την ηχητική μπάντα (τα αρχεία audio) με κανένα «αθώο» εφφέ ώστε οι διάλογοι να γίνουν ακατάληπτοι. Χρειαζόμαστε ένα καλό εργαλείο επεξεργασίας ήχου και το Audacity αλλά πρώτα θα πρέπει τα αρχεία audio να μετατραπούν (transcoding) σε αρχεία τύπου wav. Μετά την επεξεργασία θα χρειαστεί να κάνουμε την αντίστροφη μετατροπή. Ένα κατάλληλο εργαλείο γι' αυτή τη δουλειά είναι το DAudioK.

Καλόν είναι να «χαλάσουμε» λιγάκι ολόκληρη την ηχητική μπάντα προσθέτοντας λίγο θόρυβο. Αυτό θα δημιουργήσει κατ' αρχήν την εντύπωση κακογραμμένης ηχητικής μπάντας. Μπορούμε επίσης να μιξάρουμε μια ραδιοφωνική εκπομπή ή μουσική σαν να ακουγόταν ραδιόφωνο ή CD. Τα επίμαχα σημεία μπορούμε να τα καλύψουμε με μπόλικο λευκό θόρυβο και με μίξη κάποιου θορυβώδους εφφέ (σειρήνα συναγερμού, μηχανάκι κλπ.) Φαντασία να υπάρχει και όλα γίνονται! Εννοείται βεβαίως πως μπορούμε να φτιάξουμε τελείως καινούργια ηχιτική μπάντα με δικούς μας διαλόγους! Στο τέλος θα πρέπει να ξαναμετατρέψουμε το αρχείο audio στο αρχικό του format (ac3 ή mpa).

Αυτό που απομένει είναι να ξαναφτιάξουμε μια δομή αρχείων DVD Video (authoring) που να την κάψουμε μετά σε DVD. Authoring θα κάνουμε με το Muxman και τέλος με κάποιο εργαλείο θα «κάψουμε» τα αρχεία σε ένα DVD. Ακόμη και γι' αυτή τη δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό δωρεάν εργαλείο, το ImgBurn. Να δώσουμε προσοχή μονάχα ώστε η ετικέτα του οπτικού μέσου (το volume label) να είναι η ίδια με αυτή του «απείραχτου» DVD. Και να δω πώς θα ανακαλύψει κάποιος πως το DVD έχει «νοθευτεί» χωρίς να έχει το πρωτότυπο.

Υ.Γ. Κάθε DVD είναι προϊόν επεξεργασίας - εκτός από αυτά που γράφονται απευθείας από τη βιντεοκάμερα. Οι βιντεοκάμερες συνήθως γράφουν βίντεο σε φορμά εντελώς διαφορετικό από αυτό του DVD οπότε η επεξεργασία, η μετατροπή του οπτικοακουστικού υλικού στο κατάλληλο φορμά είναι αναγκαία και αυτονόητη.

3 σχόλια

Τάδε έφη Ανώνυμος

α, να που σε χρειάζομαι.
Πως μπορώ να μετατρέψω βίντεο από κινητά ΜΠ4 σε φορμά που να μπορεί να μπει σε άι ποντ?

Τάδε έφη Unknown

Αν είμαι σωστά ενημερωμένος (γιατί δεν διαθέτω) το iPod υποστηρίζει εγγενώς το φορμά MP4, επομένως αν τα βίντεο του κινητού είναι σε μορφή MP4 τότε θα τα διαβάζει και το iPod. Πάντως, αν χρειαστεί transcoding το απόλυτο εργαλείο λέγεται MediaCoder, βασίζεται σε Linuxοεργαλεία και έρχεται από την ...Κίνα!

Τάδε έφη heinz

το iPod υποστηρίζει εγγενώς το φορμά MP4,

correct

Εσείς τι λέτε;