Άσπρη Μέρα

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» διαθέτει σύστημα ενόργανης προσγείωσης κατηγορίας II (ILS Cat.II) σ' όλους τους διαδρόμους [1], πράγμα που σημαίνει πως για να προσγειωθεί ένα αεροπλάνος η ορατότητα διαδρόμου (Runway Visibility Range), όπως τη μετράει κατάλληλο όργανο, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1200 πόδια (περίου 366 μέτρα) [2]. Δεν ξέρω αν έφταιγε η κακή ορατότητα την Κυριακή και το αεροδρόμιο ήταν πρακτικά κλειστό τις περισσότερες ώρες της μέρας. Μπορεί να ήταν η κακή ορατότητα, μπορεί όμως να ήταν οι διάδρομοι γεμάτοι χιόνι και πάγο. Καθόλου περίεργο με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Και καθόλου περίεργο που το δυναμικό του αεροδρομίου, έμψυχο και μηχανοκίνητο, δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Κανείς δε συντηρεί έναν ολόκληρο (και δαπανηρό) μηχανισμό για να τον χρησιμοποιήσει, αν τον χρησιμοποιήσει, μια - δυο μέρες κάθε δυο χρόνια.

Ο κακός (μας ο) καιρός είχε κρατήσει τα Χριστούγεννα κλειστό το Heathrow του Λονδίνου για πολλές μέρες, κάτι που είχε συμβει και πέρισυ το Γενάρη. Δυο χρόνια πριν, ολόκληρο JFK στη Νέα Υόρκη είχει μείνει κλειστό, μα εντελώς κλειστό, για πολλές μέρες, όπως είχε κατεβάσει τα ρολλά κι ολόκληρη η πόλη της Νέας Υόρκης άλλωστε. Ούτε μετρό λειτουργούσε, ούτε λεωφορεία, ούτε τίποτε. Αν θυμάστε τις τηλεοπτικές εικόνες, οι Νεοϋορκέζοι κυκλοφορούσαν στο κέντρο του Μανχάτταν με ..σκι! Ούτε λόγος δε γινόταν για αυτοκίνητα. Οι άνθρωποι εκεί, μαθημένοι μάλλον από τέτοιες καιρικές συνθήκες, ξέρουν ότι δεν μπορείς να τα βάλεις με τον καιρό. Οι άνθρωποι εδώ, ωστόσο, νομίζουν πως αν ακυρωθούν δέκα πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος, αν δεν κυκλοφορήσουν τα αστικά λεωφορεία μέχρι να καθαριστούν λίγο οι δρόμοι, αν χρειάζεται να φορέσουν αλυσίδες στ' αυτοκίνητά τους, αν τέλος πάντων δεν πάνε στις δουλειές τους την πιο παγωμένη μέρα που είδε η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, ήρθε η συντέλεια του κόσμου.

Ψυχραιμία συμπολίτες. Πάρτε ένα φτυαράκι να καθαρίσετε το πεζοδρόμιό σας, βάλτε τουλάχιστον αλυσίδες στ' αυτοκίνητά σας και καταλάβετε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα εκχιονιστικό ανα γειτονιά, ούτε να έχουν λάστιχα με καρφιά τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ (όπως άκουσα από έναν φωστήρα) μόνο και μόνο για μία, άντε δύο μέρες κάθε δύο χρόνια. Ούτε θα χαθεί ο κόσμος αν μια τέτοια μέρα μείνετε στα σπίτια σας. Άντε!

Εσείς τι λέτε;