Η γεωγραφία της πείνας

Λέγαμε παλιότερα ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Ίσως να κάναμε λάθος.

Σ' όλη την υφήλιο σημειώνονται εξεγέρσεις εξαιτίας των τιμών των τροφίμων που καλπάζουν παγκοσμίως. Η Allegra Stratton του Guardian παρακολουθεί στο blog της την γεωγραφία αυτών των εξεγέρσεων. Ήδη ένα κρούσμα έχει σημειωθεί και στην πολιτισμένη Ευρώπη - αφορά την πρόσφατη διαμαρτυρία των Ιταλών για τις τιμές των ζυμαρικών.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Ανέκαθεν, το στομάχι ήταν το όργανο που έθετε σε κίνηση την Ιστορία. Λένε πως για την καλπάζουσα αύξηση των τιμών των τροφίμων ευθύνεται η στροφή στα βιοκαύσιμα. Μπορεί να είναι έτσι, μπορεί να είναι ένα ακόμη κερδοσκοπικό παιγνίδι ή και τα δυο ταυτόχρονα, λίγη σημασία έχει αυτό για τους πεινασμένους. Μεγάλη σημασία όμως έχει ότι όποτε οι λαοί ξεσηκώνονται ζητώντας ψωμί τότε δεν στέκει καθόλου καλά στον ώμο το κεφάλι όλων εκείνων που, όπως εκείνη η εστεμμένη από την Αυστρία, αναρωτιούνται γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι.

Διαβάστε σχετικά:

4 σχόλια

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Κι όμως κάποτε αυτά λέγαμε ότι είναι απλά και μόνο σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Όταν τόνιζαν οι διάφοροι επιστήμονες ότι καθώς θα ανεβαίνει το επίπεδο ζωής και ο μέσος όρος της σε χώρες του τρίτου κόσμου και όσο θα γίνεται καταναλωτικότερος ο πρώτος κόσμος τόσο θα απαιτούνται ανάγκες για τρόφιμα, έλεγαν ότι κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα.

Δεν εντυπωσιάζομαι για τη φτώχεια. Είναι μία ακόμα αντίφαση του συστήματος, που σκοτώνει τον κόσμο του όταν θα ήθελε να είναι όλο0ς πλούσιος και να είναι καταναλωτής. Αντί να του προσφέρει ευκαιρίες κατανάλωσης, τον σκοτώνει. Αυτή είναι η "δημορκατία" μας.

Τάδε έφη Ανώνυμος

είναι αναγκαίο πλέον να δούμε τι γίνεται με την υπερκατάλωση συχνά άχρηστων αγαθών.

Τάδε έφη Unknown

Άχρηστα αγαθά δεν νομίζω να υπάρχουν (τι αγαθά θα ήταν). Άχρηστα εμπορεύματα, βεβαίως ;-)

Τάδε έφη Μαύρο πρόβατο

Δεν είχα χρόνο να κοιτάξω τις αναφορές του εξαιρετικού μπιλιέτου, ούτε να βρω την τεκμηρίωση αυτού που πήρε το μάτι μου, οτι το 50% της αύξησης της ζήτησης σε τρόφιμα βάσης αναλογεί σε βιοκαύσιμα.Ο Φιντέλ ήταν ο πρώτος των πρώτων που συνέλαβαν το θέμα, δε βρίσκω το αρχικό του σημείωμα, εδώ ένα πολύ πιο πρόσφατο (πριν ένα χρόνο) που απαντάει στο Λούλα.

Εσείς τι λέτε;