Prime time

Πόσο κοστίζει ένα διαφημιστικό λεπτό στην τηλεόραση στο λεγόμενο prime time; Πόσο κοστίζουν τριάντα (30) ολόκληρα διαφημιστικά λεπτά prime time σε έξι μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στις Η.Π.Α.; Πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσει ένας υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α. για ν' αγοράσει τόσο διαφημιστικό χρόνο; Σίγουρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό, 1 εκατ. δολλάρια το κανάλι λέει το BBC. Αν αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου προέδρου των Η.Π.Α. μπορούμε να φανταστούμε πόσο στοίχησε ολόκληρη η τούρτα - και να θυμίσουμε ότι η αντίπαλός του για το χρίσμα των Δημοκρατικών κόντεψε να χρεωκοπήση. Άραγε, ο γερουσιαστής Ομπάμα διαθέτει τόσο πολλά χρήματα; Πού να τα βρήκε άραγε; Γιατί από την γερουσιαστική του αποζημίωση μάλλον ούτε λίγα δευτερόλεπτα δεν θ' αγόραζε. Δεν μένει παρά να υποθέσουμε ότι τα δανείστηκε - το δάνειο προς στους πολιτικούς λέγεται χορηγία - οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να τα επιστρέψει - με αντιπαροχή μάλλον - έτσι δεν είναι;

Υ.Γ. Και την ίδια στιγμή οι απολογητές της «ελεύθερης αγοράς» να επιμένουν ότι το κράτος λειτουργεί εντελώς αυτόνομα και ανεξάρτητα από τη βούληση της οικονομικής εξουσίας - της αγοράς της ίδιας δηλαδή.

5 σχόλια

Τάδε έφη Ανώνυμος

Αν όλοι οι πολιτικοί λειτουργούν ως πιόνια της οικονομικής εξουσίας, τότε γιατί δεν έχουν όλα τα κράτη την ίδια διαφθορά στη διοίκηση;


Είναι απλουστευτικό να θεωρεί κάποιος ότι η οικονομία επικαθορίζει απολύτως την πολιτική.

Τάδε έφη Unknown

(1) Βεβαίως και «είναι απλουστευτικό να θεωρεί κάποιος ότι η οικονομία επικαθορίζει απολύτως την πολιτική». Η πολιτική εξουσία διατηρεί μια σχετική αυτονομία (Πουλαντζάς κλπ. και δεν εμβαθύνω περαιτέρω) γεγονός που συχνά συσκοτίζει την υπαγωγή της στην οικονομική εξουσία. Αυτό συναρτάται και με την ποικιλομορφία του καπιταλισμού: άλλος ο καπιταλισμό ςτων Η.Π.Α., άλλος της Γερμανίας, άλλος της Ιαπωνίας, άλλος της Μπανανίας.

(2) Με ποιο μέτρο μετράμε τη διαφθορά; Η διαφθορά της Μπανανίας έχει σαφώς διαφορετική μορφή από τη διαφθορά των Η.Π.Α., όμοια όμως ουσία. Το 30λεπτο του Ομπάμα π.χ. δεν θα καταγραφεί στους δείκτες διαφθοράς, ποιος όμως πιστεύει ότι δεν πρόκειται για δανεικά έναντι αντιπαροχής; Ή πάλι, τα μυστικά ταμεία της Siemens είναι διαφθορά, η πίεση να επεκταθεί χρονικά το copyright και να αναγνωριστούν πατέντες σε άυλα προϊόντα δεν είναι; Είναι αλήθεια ότι στις πολιτικά υπανάπτυκτες χώρες βασιλεύει η διαφθορά, στις αναπτυγμένες πολιτικά χώρες όμως βασιλεύει η διαπλοκή - αυτή κανέναν δεν συμφέρει να τη μετρήσει.

Τάδε έφη Ανώνυμος

Η διαπλοκή, όπως την εννοείς, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των συστημάτων κοινωνικής οργάνωσης που έχουν υπάρξει στη γη.

Ο πρώτος φύλαρχος συμβουλευόταν το σαμάνο και τον τσιφλικά να υπήρχε τέτοιος...

Σε καπιταλιστικές δομές, μάλιστα μόνο κάποιες δικατοτορίες πήραν αποστάσεις από το εθνικό και το διεθνές κεφάλαιο.

Στην ουσία η διαπλοκή είναι πάντα παρούσα. Η διαφορά στις προηγμένες χώρες είναι ότι θεσμικά έχουν δημιουργήσει αντίβαρα ώστε οι εξουσίες εντός του κράτους να συγκρούονται.

Βλέπε γιούσα: πρόεδρος, κογκρέσο, ανώτατο δικαστήριο, στρατιωικοβιομηχανικό κόμπλεξ, πολυεθνικές, ΜΜΕ, χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο κ.λπ.
Ολοι αυτοί συγκρούονται μεταξύ τους και κανείς δεν πειτρέπει στον άλλο να παρανομήσει διότι τότε επεκτείνεται σε βάρος του.
Αλλά κι του διαφύγει κάτι ή κάνει τα στραβά μάτια λόγω διαπλοκής έρχονται τα απειράριθμα λόμπι που μέωσ των ΜΜΕ, των υπογραφών κ.λπ. φέρνουν τα ζητήματα στην επιφάνεια.

Αντίθετα στην μπανανία βουλή δικαιοσύνη κυβέρνηση, επιχιερήσεις και ΜΜΕ μοιράζουν την πίτα και κορϊδεύουν τους πολίτες. Οποιαδήποτε ομοιότητα με χώρες είναι συμπτωματική φυσικά.

Αυτή είναι η διαφορά.

Τάδε έφη Μαύρο πρόβατο

Άμα βγει πρόεδρος και περάσει από την Αθήνα, να τον πάμε για κανένα κεμπάμπ στο Μπαϊρακτάρη
:-)))

Τάδε έφη Ανώνυμος

δυστυχώς δυστυχώς...
Αυτός που στην Ελλάδα θα επιχειρήσει να βάλει κανόνες στα κω..κάναλα, θα είναι ο πραγματικός δημοκράτης.
Όχι με τον τρόπο του Κωστάκη βέβαια

Εσείς τι λέτε;