Έβρεχε ασταμάτητα και στη Βρέστη...

Μέχρι τη Βρέστη άπλωσαν τα πλοκάμια τους αυτοί που «συντονίζουν αυτή τη δράση των δήθεν αγανακτισμένων που εκτονώνονται με τυφλή βία».

Ενημέρωση (3:15 μμ):

Και όχι μόνο μέχρι τη Βρέστη. Έφτασαν μέχρι τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και ενδεχομένως το Μπορντώ!

6 σχόλια

Τάδε έφη heinz

Να μη διαβάζετε Ριζοσπάστη Vrennus, να μη συγχύζεστε!
Ούτως ή άλλως, δεν θα χάσετε και τίποτα....

Τάδε έφη Μαύρο πρόβατο

...διαβάζετε όμως, μαύρο πρόβατο :-))) (μερσί για την αναδημοσίευση). Μή βιάζεσαι όμως, φίλτατε.
Και προβοκάτορες και λούμπεν στοιχεία υπάρχουν και ανακατεύονται στην αναμπουμπούλα ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή πρόκειται για αυθεντικό, μαζικό και αυθόρμητο κίνημα. Εδώ στη Γαλλία τους ξέρουμε καλά αυτούς: στις προηγούμενες μαθητικές κινητοποιήσεις, πίσω από τα υποδειγματικά περιφρουρημένα από τους μαθητές μπλοκς, κολλούσαν κάποιοι αλήτες που έκαναν δύο δουλειές: 1) όπου υπήρχε τηλεοπτική κάμερα, έσπαζαν βιτρίνες 2) όπου δεν υπήρχε, έμπαιναν στα πλευρικά σημεία της διαδήλωσης, στους "θεατές", και έκλεβαν πορτοφόλια. Αναφέρθηκε παραπάνω από μια φορά οτι τους είδαν να μπαινοβγαίνουν σε κλούβες.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο με το φόνο του δεκαπεντάχρονου, η αστυνομία είχε κάθε συμφέρον να καεί το σύμπαν, ναι; Ένα το κρατούμενο.

Απ'ο,τι μου φάνηκε όμως, κι εδώ είναι το νέο στοιχείο για το οποίο ΔΕΝ μιλάει ο Ριζοσπάστης (δε μίλησε όμως και κανείς άλλος άλλωστε και δεν είδα κανέναν ν'ανησυχεί γι αυτό), έχουμε:
1) Διευρυμένη κοινωνική βάση των επεισοδίων. Μου φαίνεται οτι ήταν περισσότεροι από άλλες φορές οι χουλιγκάνοι που έκαψαν, οι μη χουλιγκάνοι που έκαψαν, όσοι τσίμπησαν κάτι από μια σπασμένη βιτρίνα, το οργανωμένο πλιάτσικο, όσοι επικρότησαν το κάψιμο, όσοι αδιαφόρησαν, όσοι δικαιολόγησαν.
Τα σύνορα ανάμεσα σε αντικοινωνική, λούμπεν και αγωνιστική συμπεριφορά αμβλύνθηκαν, πολλές φορές στις συμπεριφορές του ίδιου ατόμου.

2) Εξάπλωση σε "παρθένα εδάφη": προάστεια της Αθήνας, μεγάλες και μικρότερες επαρχιακές πόλεις, ο χάρτης των ταραχών συμπίπτει με το χάρτη μιας επιτυχημένης πανεθνικής κινητοποίησης. Περισσότερα εδώ

Τάδε έφη Unknown

Πράγματι, το εκπληκτικό είναι ότι κυριολεκτικά σ' ολόκληρη την χώρα οι νέοι ξεσηκώθηκαν κατά της κρατικής βίας, με προφανή στόχο το πλέον φανερό όργανό της, την αστυνομία. Χωρίς προηγούμενο σχέδιο, χωρίς «καθοδήγηση», ενστικτωδώς θα 'λεγα. Εικάζω ότι τόσο η κυβερνηση όσο και τα κόμματα εκτιμούσαν ότι η αντίδραση θα περιοριζόταν στην παραδοσιακή θε(α)ματική των γνωστών - αγνώστων. Η πραγματικότητα ωστόσο μας ξεπέρασε όλους.

Τάδε έφη Ανώνυμος

Ρ.Ρ.
δηλαδή σοβαρά υποστηρίζετε ότι τα 14χρονα ξεσηκώθηκαν ενστικτωδώς κατά της κρατικής βίας;
Χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη. Για πρωτό στάδιο θεραπείας προτείνω το εξής:
Θα σας διαβάζουν τις ανακοινώσεις των ΕΛΜΕ όπου οι αμόρφωτοι εκπαιδευτικοί προτρέπουν μαθητές σε κακουργήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
Το μάθημα θα λέγεται "Πώς οι έλληνες εκπαιδευτικοί παράγουν σωρηδόν ντελιβεράδες των 400 ευρώ".

Τάδε έφη Unknown

Τι να κάνουμε Ρ.Ρ. κάθε ζωντανό ον που δεν έχει προλάβει να αλλοτριωθεί, να απονευρωθεί και να αποβλακωθεί αντιδρά ενστικτωδώς στη βία. Οι πιτσιρικάδες το ίδιο. Εσείς όταν τρώγατε τη σφαλιάρα (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) γυρνούσατε και το άλλο μάγουλο ή δεν υπήρξατε ποτέ 14χρονος;

Τάδε έφη heinz

@ΡΡ

Δεν νομίζω ότι πρόκειται για εξέγερση κατά της κρατικής βίας. Μάλλον σαν εξέγερση κατά της ασημαντότητας μου φαίνεται.
Τίποτα που να έχει σημασία δεν τους παρέχουμε, αλλά (δυστυχώς για μας) δεν είναι βλάκες, το πήρανε χαμπάρι. Ελπίζω και εύχομαι, αν δεν ηρεμήσουν, να συνεχίσουν σε τίποτα βιτρίνες και να μην ακολουθήσουν την άλλη λογική οδό, εκείνη της αυτοκτονίας...

Μέχρι να ξυπνήσουμε εμείς δηλαδή (που δεν το βλέπω).

Εσείς τι λέτε;