Ερντογάν

Ενδεχομένως να πρόκειται για πράξη ακραίου λαϊκισμού, για ανευθυνότητα ή για οτιδήποτε άλλο του καταμαρτυρήσουν φίλοι κι εχθροί. Το βέβαιον είναι ότι αυτή την ενέργεια του Τούρκου προέδρου δεν την αποτόλμησε και δεν θα την αποτολμούσε κανένας «πολιτισμένος» Ευρωπαίος ηγέτης. Ότι κάποιοι με δεδηλωμένες υπερατλαντικές συμπάθειες έμειναν μόνο στα επιφαινόμενα αλλά καθόλου στα αίτια και τις αφορμές μάλλον σημαίνει ότι η πράξη του Ερντογάν «πόνεσε».

Θα στοιχημάτιζα ευχαρίστως ότι οι Τούρκoι στρατηγοί θα έγιναν ...τούρκοι με τον πρωθυπουργό τους, ειδικλα μετά την υποδοχή ήρωα που του επιφυλάχτηκε από τους συμπατριώτες του. Το κεμαλικό κατεστημένο, το λεγόμενο βαθύ κράτος, βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοιχτό πόλεμο με την πολιτική ηγεσία και φαίνεται πως χάνει! Δεδομένου ότι η εχθρότητα και η επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας συντηρείται από το κεμαλικό κατεστημένο νομίζω πως η εξέλιξη αυτή είναι μάλλον θετική, η κατάσταση ωστόσο είναι λεπτή αφού το «θηρίο. γίνεται πιο επικίνδυνο όταν είναι πληγωμένο.

Έναν ισλαμικό καθεστώς, ειδικά ένα μετριοπαθές όπως αυτό της Τουρκίας, δεν είναι κατ' ανάγκη λιγότερο δημοκρατικό και περισσότερο συντηρητικό από το κοσμικό κεμαλικό καθεστώς. Η επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, η άρνηση της γενοκτονίας Αρμενίων και Ποντίων, ο αποκλεισμός των Κούρδων, η υποταγή της πολιτικής ζωής στις αρχές του τουρκικού εθνικισμού, όλα αυτά είναι στοιχεία που συντηρεί και θρέφεται από αυτά το κεμαλικό κατεστημένο, το ίδιότυπο μισοστρατιωτικό καθεστώς με την επίφαση δημοκρατίας που όποτε οι θεματοφύλακες στρατηγοί κρίνουν ότι «ξεστρατίζει» τη βάζουν στο γύψο. Αν οι μετριοπάθείς ισλαμιστές του Ερντογάν βάλουν στο γύψο τους στρατηγούς, σίγουρα θα πρόκειται για προοδευτική εξέλιξη που ενδέχεται να σημάνει και το τέλος της έντασης στο Αιγαίο. Αν αυτό επιφέρει και τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας είναι άλλη υπόθεση. Το παιχνίδι πάντως αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό και η κίνηση του Ερντογάν το έκανε κι ενδιαφέρον!

Δείτε και τι γράφει σχετικά ο φίλος Heinz.

2 σχόλια

Τάδε έφη heinz

Άσχετο μεν, αλλά έχει πλάκα. Φίλε Vrennus έχει συνειδητοποιήσει ότι εκφέρεσαι επίσης ως "Βρε?! Νους!!".

:-)

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Το ξέσπασμα κάθε άλλο παρά λαϊκίστικο ήταν. Εξέφραζε με τον καλύτερο τροπο την τουρκική αντίδραση, που δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας, λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας. Το χάρηκα όσο δε θα το χαιρόμουν αν το έκαναν Έλληνες. Έτσι, όμως η Τουρκία δε χάνει, αλλά αντίθετα κερδίζει συμπάθειες και βάζει επιθετικά τη χώρα στο παιχνίδι από το οποίο είχαν χαθεί λόω του πολέμου του Κόλπου.

Εσείς τι λέτε;