Τραγέλαφος

Ένας σπουδαίος Γερμανός στοχαστής είχε πει ότι τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κατά κάποιον τρόπο δύο φορές. Ένας μαθητής του που πήρε το στραβό το δρόμο συμπλήρωσε ότι συμβαίνουν τη μια φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα. Αν η αποστασία του 1965 ήταν η τραγωδία που οδήγησε στην Απριλιανή Δικτατορία και μέσα από αυτή στην διχοτόμηση της Κύπρου, η «αποστασία» Σαμαρά το 1993 μόνο σαν φάρσα μπορεί αν ιδωθεί - ειδικά που σήμερα η χώρα μας εύχεται για μια λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ την οποία τότε επιζητούσαν οι γείτονες.

Για την περίπτωση της ελληνικής πολιτικής ιστορίας πάντως ίσως ένας τρίτος στοχαστής να έπρεπε να επισημάνει ότι αφού η ιστορία συμβεί μια φορά σαν τραγωδία και μια φορά σαν φάρσα ενδέχεται να επιστρέψει και σαν τραγέλαφος: Η μονάκριβη κόρη του πρωταγωνιστή της τραγικής αποστασίας χάνει στην εκλογή για την ηγεσία του κόμματος από τον πρωταγωνιστή της φαρσικής αποστασίας, από τον αποστάτη του αποστάτη πατέρα της. Και ο κύκλος της ιουλιανής αποστασίας που έγινε με πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου κλείνει με πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ξανά.

Αν μη τι άλλο, η ελληνική πολιτική ιστορία έχει αίσθηση του χιούμορ...

6 σχόλια

Τάδε έφη pølsemannen

O "Μακεδονομάχος" έχει "ρεύμα" στις ηλικιωμένες, καθ 'ότι ωραίο παιδί...

Η Ντόρα τι ρεύμα να έχει παρά τον μηχανισμό της οικογένειας; Α;

Τάδε έφη Unknown

Μπα! Μάλλον απλώς «αντι-Ντορικό» ήταν τον ρεύμα (και αντι-οικογενειακό συνάμα). Τείνω να πιστεύω ότι όποιος κι να ήταν αντίπαλος της Ντόρας, θα έβγαινε!

Τάδε έφη ange-ta

"ειδικά που σήμερα η χώρα μας εύχεται για μια λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ την οποία τότε επιζητούσαν οι γείτονες"

Γιατι ρε φίλε Vrennus έχει η ιστορία πάρει τόση ανάποδη στροφή;;;
Γιατι δηλαδή είναι η χώρα μας αυτη που θέλει λύση του σκοπιανού ζητηματος και όχι η Βαρδαρία ή όπως θέλεις πές την.

Τι στο καλό έχουμε πάθει εμείς οι Ελληνες; Εχουμε χάσει τον μπούσουλα;

δες ενα καλό κείμενο:


http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

Αν ψάχνεις να βεις τι είναι η χασούρα της Ντόρας απο τον Σαμαρά, δεν είναι ούτε επανάλειψη ούτε τραγέλαφος. Ο Σαμαράς αφού καθάρισε τον μπαμπά καθάρισε και τη κορη. Κάτι σαν Νεμεσις, για να μην μιλάμε με προτεσταντικούς όρους, μια και οι δύο που αναφέρεις προτεσταντες ήταν!

Τάδε έφη Unknown

Η Ιστορία, Ange-ta, ποτέ δεν παίρνει ανάποδες στροφές, εμείς τις παίρνουμε (δλδ, δεν είναι ο γιαλός στραβός, εμείς στραβά αρμενίζουμε). Η πραγματικότητα είναι ότι 15 χρόνια πριν (πότε πέρασαν...) οι βόρειοι γείτονες ήταν ικανοποιημένοι με ένα Nova Makedonija, σήμερα είναι τόσο αδιάλλακτοι όσο εμείς τότε. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για καμμιά «λύση» αφού, γι' αυτούς, δεν υπάρχει πρόβλημα: σχεδόν όλος ο κόσμος με το συνταγματικό τους όνομα τους αποκαλεί, χαϊδεμένοι των Αμερικανών είναι, στην Ε.Ε. θα μπουν κάποια στιγμή μαζί με την Αλβανία κλπ. κλπ. Αν κάποιος θέλει «λύση», αυτός είναι η Ελλάδα.

Νεμεσις του Μητσοτακέικου. Ναι, παίζει κι έτσι, αλλά κι ο Μητσοκάκης ο πρεσβύτερος Νέμεσις των Παπανδρέου δεν ήταν; Τώρα βέβαια το γαϊτανάκι των φαίνεται να σπάει αλλά ποτέ δεν ξέρεις ;-)

Τάδε έφη heinz

Vrennus, λες ο μοτοσικλετιστής αστυνομικός να κρατάει απ' τη γενιά του Γκοτζαμάνη?

Τάδε έφη heinz

Vrennus said...

Τείνω να πιστεύω ότι όποιος κι να ήταν αντίπαλος της Ντόρας, θα έβγαινε!

Ναι, το ίδιο πιστεύω και 'γω...

Εσείς τι λέτε;