«...να διαπράξει και άλλα εγκλήματα»

Οι κατηγορούμενοι για τον κατά συναυτουργία φόνο του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχ. Φιλόπουλου στα πρόσφατα επεισόδια της Παιανίας, μετά την απαγγελία των κατηγοριών δεν προφυλακίσθηκαν αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Λογικόν, αφού σύμφωνα με τον ποινικό μας κώδικα η προφυλάκιση είναι όλως εξαιρετικό περιοριστικό μέτρο που επιβάλλεται αποκλειστικά και μόνον όταν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγοδικίας ή ενδέχεται να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Πραφανώς, ανακριτής κι εισαγγελέας θεώρησαν, δικαίως, ότι η συνεχής ενεργός συμμετοχή σε «οπαδικές δραστηριότητες» (να το πούμε κομψά) δεν σχετίζεται με την τέλεση αδικημάτων και ότι η ενεργός συμμαχία των Ολυμπιακών οπαδών με οπαδούς αλλοδαπών ομάδων δεν αρκεί για να τεκμηριωθούν υποψίες φυγοδικίας.



Από την άλλη μεριά, προφυλακίσθηκε ο 19χρονος φοιτητής που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενος για ταραχές, κατά τις οποίες εκτός από τις υλικές ζημιές δεν άνοιξε μύτη, επειδή φορούσε πράσινα παπούτσια, ενώ πρόσφατα είχε αθωωθεί για συμμετοχή σε επεισόδια κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης. Προφανώς, ανακριτής κι εισαγγελέας θεώρησαν ότι η συνεχής συμμετοχή σε διαδηλώσεις συνιστά τεκμήριο για πιθανή τέλεση αδικημάτων ενώ η ιδιότητα του (αριστούχου μάλιστα) φοιτητή καθιστά κάποιον αυτόχρημα ύποπτο φυγοδικίας, άσχετα αν μόλις πρόσφατα κάθησε και δικάστηκε κανονικότατα. Ίσως να θεώρησαν ότι κάποια στιγμή μπορεί να βαρεθεί να τον συλλαμβάνουν για ψύλλου πήδημα και ν' αποφασίσει να την κάνει.



Η τυφλή δικαιοσύνη μας, λοιπόν, μας λέει με τον τρόπο της πως καλός πολίτης είναι αυτός που πηγαίνει στο γήπεδο και υποστηρίζει την ομάδα του, κι άμα παρεκτρέπεται καμμιά φορά βρε αδερφέ δεν πειράζει, ενώ αυτός που πηγαίνει σε διαδηλώσεις είναι αυτόχρημα ύποπτος εγκληματίας. Πώς το είχε πει ο αλήστου μνήμης Σαλιαρέλης στον αθλητικό δικαστή όταν κατηγορείτο η ομάδα του για βιαιότητες των οπαδών της; «Επιστήμονες είναι κύριε Πρόεδρε»! Κι οι δικαστές, επιστήμονες είναι.



Ο τίτλος μας είναι από το Άρθρο 282, παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει τους λόγους για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί προφυλάκιση.

3 σχόλια

Τάδε έφη thodoras

Γεια σου vrennus
με πρόλαβες, ότι ήθελα να το κάνω και εγώ ποστ αυτό το θέμα.
Μπορώ να αντιγράψω το δικό σου στο blog μου ή να βάλω μόνο το λινκ τι προτιμάς;

Είναι όμως ενδεικτικό και ενός γενικότερου κυρίαρχου ήθους αυτό που έγινε, και οδηγεί δυστυχώς στην εξαχρίωση σε όλα τα πεδία του δημόσιου χώρου μας.

Τάδε έφη Unknown

Αγαπητέ thodoras κάνε όπως σε βολεύει καλύτερα, υπό αυτές εδώ τις προϋποθέσεις.

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Μα δεν ξέρεις ότι οι κομμουνιστές και οι διαδηλωτές-ακτιβιστές είναι πιο επικίνδυνοι από τους δολοφόνους; Μα τη ψάχνεις τώρα; Δημοκρατία στον ποινικό μας κώδικα; Και, αγαπητέ, με την εξέλιξη της επιστήμης της αγοράς και η Δικαιοσύνη βρήκε το φως της. Θεραπεύτηκε -αν ποτέ ήταν άρρωστη και τυφλή. Πηγαίνει εκεί που λάμπει ο χρυσός -εδώ και αιώνες βέβαια- και αποστρέφεται όποιον διαμαρτύρεται.

Εσείς τι λέτε;