Πώς ν' ανακυκλώσετε ένα κοτόπουλο*

Θυμάστε την ιστορία των Τρελλών Αγελάδων; Ήταν η νόσος της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που αποδόθηκε στο γεγονός ότι οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνταν περιείχαν μεγάλες ποσότητες από κρεατάλευρα, από αλεσμένα, δηλαδή, υπολείμματα ζωικών τροφών. Τότε, το 2000 ήταν, η Ε.Ε. αποφάσισε ν' απαγορεύσει να χρησιμοποιούνται κρεατάλευρα ως ζωοτροφές. Το θέμα, θα περιμέναμε, έχει λήξει οριστικά, πάθαμε και μάθαμε, σωστά; Λάθος!



Όπως αποκαλύπτουν οι Λονδρέζικοι Times, η ίδια η Ε.Ε. που είχε απαγορεύσει τα κρεατάλευρα, χρηματοδοτεί με 1,7 εκατ. ευρώ έρευνες που θα «αποδεικνύουν» ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τα γουρούνια να τρέφονται με κοτόπουλα και τα κοτόπουλα να τρέφονται με γουρούνια! Το ζήτημα είναι πλέον πώς θα πεισθούν οι τρομοκρατημένοι καταναλωτές (προσοχή, όχι οι πολίτες, οι καταναλωτές) ότι δεν υπάρχει πια κανένας κίνδυνος από αυτή την ήδη καταδικασμένη πρακτική. Αλλά δε βαρυέσαι, ουδέποτε απαγορεύτηκε να ταΐζεις τα πρόβατα με κουτόχορτο.



Πώς το έλεγε ο επίτιμος, σε δέκα χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς; Ε, είμαστε ήδη στα επτά, μην απορήσετε αν το 2010 η Ε.Ε. άρει την απαγόρευση και ξαναδούμε κρεατάλευρα σε ζωοτροφές. Έτσι, για να μην νομίζετε ότι στο καθεστώς που ζούμε μια οικονομικά επικερδής πρακτική μπορεί να καταργηθεί μόνο και μόνο επειδή είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Ε, όλο και κάποιοι πρόθυμοι επιστήμονες θα βρεθούν ν' «αποδείξουν» το αντίθετο...



* Ομολογώ πως βρήκα πολύ έξυπνο τον τίτλο του σχολιογράφου της Guardian κι είπα να τον ...ανακυκλώσω!

Εσείς τι λέτε;