Che


Ernesto "Che" Guevara de la Serna
14 Ιουνίου 1928 - 9 Οκτωβρίου 1967
Γιατρός, Επαναστάτης, Σύμβολο, Μύθος, Άγιος

Σαράντα χρόνια μετά την χωρίς δίκη εκτέλεσή του σ' ένα χωριό της Βολιβίας, οι ντόπιοι λατρεύουν ως Άγιο τον άνθρωπο που προσωποποίησε όσο κανένας άλλος την Ιδέα της Επανάστασης. Σε πείσμα των προσπαθειών ν' αμαυρωθεί ο μύθος του με την υπερπροβολή των σκοτεινότερων σημείων της δράσης του, παραμένει σύμβολο του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Οι λαοί πάντοτε θα έχουν στην καρδιά τους αυτούς που θυσιάζουν την ασφάλεια του μικροαστικού κομφορμισμού τους για χάρη του αγώνα αυτού.

5 σχόλια

Τάδε έφη ο δείμος του πολίτη

Και πολλοί άλλοι τον έχουν θεοποιήσει. Η εικόνα του επαναστάτη έχει αποκτήσει πια την μορφή της προσωπολατρείας. Λίγοι ξέρουν το σύμβολο της επανάστασης.

Τάδε έφη Unknown

...και το περιεχόμενό της ακόμη λιγότεροι, επιτρέψτε μου να συμπληρώσω.

Τάδε έφη tsok

Περί προσωπολατρείας: δεν πιστεύω ότι είναι κακό να έχουν τα εφηβικά δωμάτια μια αφίσα του Τσε (να σας θυμίσω και το στίχο του Σαββόπουλου "απ' αυτές που κρεμάν οι φοιτητές στην καρδιά τους") κι ας μην έχουν διαβάσει Μαρξ κι ας μην ξέρουν 100% το σύμβολο ή το νόημα της Επανάστασης. Ας ξέρουν ποιός είναι τουλάχιστον...

ΥΓ. Συγχαρητήρια για το blog. Τυχαία σας πέτυχα (κάτι έψαχνα για τον Delacroix - άσχετο) αλλά, με την άδειά σας, θα σας ξαναεπισκεφτώ.

Τάδε έφη Ανώνυμος

Δράκε με έβαλες σε σκέψεις..

Τάδε έφη Ανώνυμος

HASTA LA VICTORIA SEMPRE, λοιπόν !

Εσείς τι λέτε;