Άλλος ένας μύθος;

Ο κ. Τάκης Μίχας ισχυρίζεται ότι η επιδημία του AIDS αποτελεί ένα καλοστημένο μύθο. Διαβάζοντας το κείμενό του αναρωτήθηκα αν αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για να καταρριφθεί, ενδεχομένως, κανένας άλλος μύθος. Αντικατέστησα, λοιπόν, κάποια σημεία του αρχικού κειμένου του κ. Μίχα με δικά μου και να τι θα μπορούσε να προκύψει:

Ο μύθος της «επιδημίας» του AIDS τρομοκρατικής απειλής

Την περασμένη εβδομάδα συνέβη ένα πολύ σημαντικό γεγονός: ο επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης του AIDS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ, [...] ανακοίνωσε ότι [...] η ασθένεια πλήττει απειλή αφορά μόνο ομάδες χώρες «υψηλού κινδύνου» [...]

«Είναι πολύ απίθανο», είπε, «ότι θα εκδηλωθεί μια επιδημία τρομοκρατική επίθεση μεταξύ ετεροφυλόφιλων σε χώρες εκτός της Αφρικής "συμμαχίας των προθύμων"».

Με τη δήλωσή του αυτή, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ ΝΑΤΟ έβαλε την ταφόπλακα σε έναν από τους χειρότερους και πιο επικίνδυνους μύθους που κυκλοφορούσαν στη Δύση τα τελευταία έτη: ότι, δηλαδή, η «μάστιγα» του AIDS τρομοκρατία αποτελεί «επιδημία» κίνδυνο που πλήττει απειλεί όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ετεροφυλόφιλων μη ευθυγραμμισμένων με την αμερικανική πολιτική.

Γύρω από αυτή την αδρά χρηματοδοτούμενη παραφιλολογία, οικοδομήθηκε μια ετερόκλητη συμμαχία ιερωμένων στρατιωτικών, συντηρητικών, γκέι ακτιβιστών εταιρικών λόμπυ, αριστερών κοινωνικών λειτουργών δεξιών πολιτικών και κρατικών γραφειοκρατών, που αναπαρήγαν τον μύθο. Ο καθένας φυσικά για τους λόγους του.

Για τους συντηρητικούς, η επίκληση του κινδύνου της «επιδημίας» του AIDS τρομοκρατίας ήταν ένα μέσο για να επιστρέψει η κοινωνία -και ιδίως οι νέοι τα μεσαία στρώματα - στον «ασφαλή» δρόμο των μονογαμικών σχέσεων και του σεξ αποκλειστικά για αναπαραγωγή και εντός της οικογένειας του κομφορμισμού και της συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση και τις αξίες της τάξης και της ασφάλειας.

[...]

Μια άλλη κοινωνική ομάδα, που ωφελείτο άμεσα από την αναπαραγωγή της μυθολογίας ήταν η λεγόμενη «γραφειοκρατία του AIDS της αντι-τρομοκρατίας», που είχε γιγαντωθεί τα τελευταία έτη. Μπορεί το AIDS η τρομοκρατία να μην υπήρξε ποτέ επιδημία παγκόσμια απειλή, όμως η κρατική γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε γύρω από την «καταπολέμηση» της ασθένειας του κινδύνου σίγουρα πήρε τις διαστάσεις επιδημίας παγκόσμιας απειλής.

[...]

Φυσικά, η εκτίμηση ότι το AIDS η τρομοκρατία δεν αποτελεί επιδημία παγκόσμια απειλή ήταν ήδη γνωστή μεταξύ των επιστημόνων αναλυτών. Οπως γράφει ο [...], στο βιβλίο του [...], «η άποψη ότι ο HIV θα εξαπλωνόταν στον ευρύτερο πληθυσμό οι τρομοκράτες απειλούσαν ολόκληρο τον πλανήτη ήταν πάντοτε ένας δοξασμένος μύθος». Ο μύθος αυτός, σύμφωνα με τον [...], δεν δημιουργούσε απλά αδικαιολόγητο άγχος και φοβίες αλλά επίσης κόστισε ζωές. Ο [...] υπολογίζει ότι η γραφειοκρατία του AIDS στον ΟΗΕ της αντι-τρομοκρατίας στο ΝΑΤΟ σπαταλά περίπου [...] δολάρια το έτος σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην «αύξηση της συνειδητοποίησης» για τον κίνδυνο του AIDS της τρομοκρατίας μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων χωρών που διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια δεχτούν τρομοκρατική επίθεση.

Οσοι παλαιότερα είχαν τολμήσει να εναντιωθούν στην κυρίαρχη άποψη, αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα καθώς η ηγεμονεύουσα ετερόκλητη συμμαχία των «μαχητών του AIDS της τρομοκρατίας» προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους κάνει να σιωπήσουν. [...]

8 σχόλια

Τάδε έφη Ανώνυμος

Κάτι ήθελα να πω και γω αλλά κάτι το κειμένο που απο μόνο του δεν κολλούσε, κάτι οι παρεμβάσεις που έκανες εσύ και έγινε αυτό που λέμε:
-Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, τό 'φαγε και ο γάιδαρος
Οπότε δε λέω τίποτα

Τάδε έφη ange-ta

επάνω αριστερά στο μπλόγκ, υπάρχει ένα λινκ για το ρολόϊ του κόσμου.
Οι εδω και ένα χρόνο θάνατοι απο AIDS ανέρχονται σε 1.547.287

Αλλά το απίστευτο εξ όσων λέει ο κ. Μίχας είναι ότι αφου είναι πρόβλημα των ομοφιλο. και των αφρικανών, εμάς τι μας νοιάζει;;

Εύγε του, του μάγκα

Τάδε έφη Unknown

Ange-ta, αν και με τον κ. Μίχα βρισκόμαστε σε διαφορετικά στρατόπεδα, το «εμάς τι μας νοιάζει» εμένα δεν μου προέκυψε. Η δημοσίευση πάντως δεν αφορούσε το AIDS (το οποίο είναι μεν θανατηφόρο, επιδημία όμως δεν ξέρω αν μπορούμε να το πούμε όταν τα κρούσματα είναι ανάλογα μ' αυτά της σύφιλης ή της φυματίωσης).

Τάδε έφη Ανώνυμος

Αριστούργημα η μεταστροφή του άρθρου του Μίχα! Καλό είναι να τελειώνουμε με τα μυθεύματα [τρομοκρατία π.χ.] αν και, νομίζω, σημασία δεν έχει τόσο το τι λες αλλά ΠΟΤΕ το λες... Και για τις μπαρούφες περί πανδημίας/επιδημίας του AIDS είχαν μιλήσει διάφοροι εδώ και είκοσι χρόνια. Τότε τους λοιδωρούσαν...
Αν και πάντα θα υπάρχουν διάφορες ange-tes [σόρρυ καλή μου :-)] αλλά μην κατηγορείς τον Μίχα γι' αυτά που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας...

Τάδε έφη βοιωτός

Φυσικά ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα δεν είναι πρόβλημα πιθανοτήτων.

...Δεν προσπερνάμε πάνω στη στροφή παρότι οι πιθανότητες στον επαρχιακό δρόμο που κινούμαστε να έρχεται κάποιος από απέναντι είναι λίγες.

Μία ακόμη παρατήρηση: Ο πόλεμος έστω και στην ασύμμετρη εκδοχή του είναι απρόβλεπτος:με καμία δύναμη δεν ήθελε να ανοίξει βαλκανικό μέτωπο ο Χίτλερ στο ΒΠΠ. Ομως εκ των πραγμάτων ενεπλάκη και βύθισε στον όλεθρο Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία. Εντελώς παρεμπιπτόντως. Το ίδιο μπορεί να συμβέι και σήμερα λ.χ. Ενδοξος Σπαρτιάτης.

Κανείς δεν είναι ασφαλής -η διεθνής ισορροπία έχει διαταραχθεί σοβαρά. Και η Ελλάδα δυστυχώς απειλείται και λόγω θέσης και λόγω πολιτικής.

Τάδε έφη Unknown

Καλά κάνουν και υπάρχουν οι ange-teς γιατί μπορεί το AIDS να μην είναι η επιδημία που μας έλεγαν, δεν παύει όμως να είναι η αιτία για το 5% των θανάτων παγκοσμίως.

Βοιωτέ, δυσκολεύομαι να σε αντιληφθώ. Πρώτ' απ' όλα η τρομοκρατία και ο πόλεμος είναι πολύ διαφορετικά πράγματα, άσχετα που οι υπερατλαντικοί μας φίλοι τα αντιμετωπίζουν στο ίδιο πλαίσιο, το στρατιωτικό. Κατα δεύτερον, το γεγονός ότι φυλαγόμαστε και στον επαρχιακό δρόμο δεν σημαίνει ότι αν προσπεράσουμε θα τρακάρουμε οπωσδήποτε, και επιπλέον, στην οδήγηση αρκεί η σύνεση για να αποφύγεις ένα ατύχημα, δεν πετάς έξω από το δρόμο κάθε όχημα που κινείται αντίθετα, πρακτική ανάλογη με αυτήν του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» αν με αντιλαμβάνετστε.

Τάδε έφη ange-ta

@ Vrennus,

Απο τα γραφόμενα εδώ, γιατι δεν έκανα κλίκ στον Μήχα,

διάβασα:

«Είναι πολύ απίθανο», είπε, «ότι θα εκδηλωθεί μια επιδημία μεταξύ ετεροφυλόφιλων"

Δεν λέει ότι είναι απίθανο να ξεσπάει επιδημία γενικώς, ΑΛΛΑ μεταξύ ετεροφύλλων, είναι απίθανο να ξεσπάσει επιδημία.

Αυτο το αντιλαμβάνομαι εγώ: Ο,τι οι "νορμάλ" πολίτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.

Εχω άδικο;

@ θεαμαπάτη, δεν χρειάζεται καλέ μου να ζητάς συγνώμη. Απόψεις εκφράζουμε! Αλοίμονό αν έπρεπε να λέμε σορι.

Το κακό με το AIDS είναι ότι είναι αθεράπευτο και κληρονομικό. Επομένως θα εξαφανιστεί απο το πρόσωπο της γης, όταν πεθάνουν όλοι οι φορείς, χωρίς να αφήσουν απογόνους.

Τάδε έφη Unknown

Ange-ta, έχεις άδικο στο μέτρο ότι τα αποσπάσματα που παραθέτεις δεν τα λέει ο Μίχας αλλά ο Π.Ο.Υ. Κατά τα λοιπά, το AIDS δεν είναι ανίατο αν έχεις το όνομα και τους πόρους ενός Ήρβιν "Μάτζικ" Τζόνσον. Με τους υπόλοιπους τι γίνεται.

Εσείς τι λέτε;